Beč će na društvenoj mreži za odrasle prikazivati umjetnička djela koja su druge mreže cenzurisale

Datum objave
19/10/2021
naslovna fotografija
Vienna Tourist Board / Albertina Wien

Beč je pokrenuo novi profil na OnlyFans društvenoj mreži namijenjenoj za plaćeni sadržaj za odrasle. Glavni grad Austrije će na tom profilu prikazivati umjetnička djela koja su druge društvene mreže cenzurisale. Ideja je plod saradnje Turističke zajednice Grada Beča (Wien Tourismus) i poznatih bečkih muzeja.

Wien Tourismus otvorio je profil na mreži OnlyFans kako bi, između ostalog, skrenuo pažnju na slobodu umjetničkog izražavanja.

Rubens – Vienna Tourist Board /KHM Wien

Na društvenim mrežama algoritmi odlučuju koliko se aktova može izložiti, zbog čega se često cenzurišu svjetski poznata umjetnička djela. Stoga, postavljamo pitanje koliko “golotinje” možemo podnijeti i ko može odlučiti šta smatramo nepristojnim. U bečkoj kulturnoj metropoli možemo reći aktovi su sociopolitički i umjetnički dio historije kulture, objasnio je direktor turističke zajednice Norbert Kettner.

Turistička zajednica će na platformi OnlyFans izlagati radove koje su druge platforme, poput Facebooka, Instagrama ili Twittera, blokirale. Osim pristupa djelima, korisnici će uz pretplatu na sadržaj Bečkog kanala dobit i Vienna City Card ili besplatnu kartu za zajedničku manifestaciju Leopold muzeja, Muzeja historije umjetnosti, Albertine i Prirodoslovnog muzeja. Ti muzeji su se prethodno u više navrata susretali s problemima predstavljanja umjetničkih djela iz svojih zbirki na društvenim mrežama.

Venera iz Willendorfa – Vienna Tourist Board – NHM

Albertina se borila s cenzurom portreta Amedea Modiglianija, čija izložba traje do 9. januara 2022. Leopoldov muzej se suočio s kontroverzama oko slika ekspresioniste Egona Schielea, a Prirodoslovnom muzeju je prijetila blokada zbog 30.000 godina stare Venere iz Willendorfa. U slučaju ponovljenog kršenja pravila, institucije rizikuju gašenje profila.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Otvorene prijave za Vučko Trail