Belma Salkunić voditeljica otvaranja 26. Sarajevo Film Festivala

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 14. augusta svjetskom premijerom filma Koncentriši se, baba Pjera Žalice na online platformi ondemand.sff.ba. Prije samog početka filma, publiku širom svijeta iz Sarajeva će pozdraviti Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, je bh. glumica Belma Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića, Glas. Publika ga ima priliku pogledati u ovogodišnjem programu U fokusu.

 

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage.

 

Belma Salkunić rođena je 1988. godine. Na Akademiji scenskih umjetnosti (Odsjek gluma) diplomirala je 2012. godine. Trenutno je članica ansambla Narodnog pozorišta u Sarajevu. Debitovala je na filmu Dobro uštimani mrtvaci Benjamina Filipovića, a potom je uloge ostvarila u filmovima: Sarajevski Romeo i Julija, Dvaput rođen, Glas, Sve o ljubavi, knjigama i psima, te serijama: Crna hronika, Lud, zbunjen, normalan, a nedavno je završila snimanje srbijanske serije Žigosani u reketu. Film Glas, hrvatskog reditelja Ognjena Sviličića, u kojem je igrala glavnu žensku ulogu, premijerno je prikazan na 24. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, u oktobru 2019. godine.

 

Neke od pozorišnih predstava u kojima je igrala su: Građanin plemić, Cosa Nostra, Oda radosti (deveta nedovršena), Sedam dana kasnije, Snijeg i Vođa. Osim rada na predstavama i filmovima, aktivno radi kao moderator na događajima, snima reklame, te ima iskustvo rada na radiju i televiziji.

 

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću, Feđi Štukan i Igoru Skvarici.

 

Sarajevo Film Festival održava se online od 14. do 21. augusta preko ondemand.sff.ba. Karte za 26. Sarajevo Film Festival su u prodaji na ondemand.sff.ba.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
La Linea: Simpatični café bar u kojem želimo popiti kafu