Berlinale 2020: Počasni Zlatni medvjed za Helen Mirren

Sedamdeseto izdanje Internacionalnog film festivala Berlinale, koje će se održati od 20. februara do 1. marta 2020. počasnoga Zlatnog medvjeda za životno djelo dodijelit će karizmatičnoj britanskoj filmskoj i pozorišnoj glumici Helen Mirren. U sklopu Festivala bit će joj posvećen i program ‘Homage’ u sklopu kojeg će biti prikazana selekcija njenih filmskih ostvarenja.

 

Osim što je Helen Mirren jedna od najpoznatijih svetskih glumica, bila je i jedna od najmlađih koja se pridružila čuvenoj Royal Shakespeare Company. Tokom desetljeća njena harizma, ekspresivnost i gluma prikazali su se u širokom rasponu žanrova.

 

– Helen Mirren je snažna ličnost čiji moćni portreti su uvijek jako impresivni. Kontantno nas iznenađuje interpretacijom složenih likova – bilo da je to Chris filmu Calendar Girls ili Queen Elizabeth II u filmu The Queen – njeni portreti su paradigma jakih žena, pa nam je veliko zadovoljstvo dodijeliti joj počasnog Zlatnog medvjeda za njeno životno postignuće, kaže Mariette Rissenbeek, izvršna direktorica Berlinalea.

 

Među brojnim priznanjima koje je Mirren dobila, osvojila je nagradu Akademije za najbolju glumicu i Zlatni globus 2007. za svoj nastup u filmu The Queen. Pored mnogih međunarodnih filmskih nagrada, njeno scensko djelo nagrađeno je i vodećim teatarskim nagradama – Olivier, Tony i Drama Desk Awards. Godine 2003. dobila je titulu Dame zapovjednika Reda Britanskog carstva (DBE) za doprinos drami.

 

Helen Mirren ima jedinstveni glumački stil koji joj omogućava da se osjeća kao kod kuće i u britanskoj i u američkoj kinematografiji, što omogućava rad s autorima filma, koji imaju jasno definirane stilove, poput Roberta Altmana ili Pola Schradera.

 

fotogafija_Giles Keyte

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Projekt MOTHER: Zapanjujući usponi i padovi mladog roditelja