Bh. povorkom ponosa 14. augusta u Sarajevu pružamo otpor sa margine

Release Date
22/07/2021

Bosanskohercegovačka povorka ponosa 2021. godine će se održati 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom Otpor sa margine, najavili su iz Organizacionog odbora BH. povorke ponosa.

Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno. Bh. povorka ponosa je neophodan politički prosvjed i iskaz otpora. Na ovaj način ukazujemo na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke sa kojima se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju, istaknuli su.

U godini koja je iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršane, potisnute na marginu, nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala, ističu organizatori.

Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmjesi i životi nisu prestali. Ove godine, glasno i ponosno, sa ulica šaljemo jasnu poruku da i dalje postojimo, te našim bojama pružamo otpor stalnoj izloženosti strahu, nasilju, diskriminaciji, kršenju naših osnovnih ljudskih prava i neravnopravnom tretmanu, naglasili su organizatori.

Bh. povorka ponosa je nastala iz potrebe za unapređenjem svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba u BiH.

– Koristeći Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje, izlazimo na ulicu te zahtjevamo ravnopravnost i život oslobođen od straha i nasilja, naveli su.

Podsjećaju da su brojne prepreke i problemi kojim LGBTIQ+ osobe svakodnevno pružaju otpor.

– Svjesni činjenice da jednom mukotrpno izborena prava preko noći ponovo mogu biti oduzeta, poručujemo cjelokupnom društvu i nadležnim institucijama da nikada nećemo odustati od otpora fašističkim naporima da se suzbiju i ograniče slobode LGBTIQ+ osoba. Problemi koje imamo se nisu promijenili u zadnjih godinu dana, i dalje se suočavamo sa homofobijom, bifobijom, transfobijom i interfobijom prilikom odlaska u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto. Institucionalna diskriminacija je i dalje prisutna, a najočitiji primjer jeste nepostojanje Zakona o istospolnom partnerstvu, te nejednak tretman našeg prosvjednog marša u poređenju sa drugim protestima, navode iz iz Organizacionog odbora BH. povorke ponosa.

Zbog toga ove godine još intenzivnije naglašavamo marginu i s nje pružamo otpor, naglasili su.

Pozivaju građane da im se pridruže 14. 8. 2021. godine na ulicama Sarajeva, a broj učesnika povorke će biti u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Snežana Bogičević: Pozorište je tu za sve ljude