Bh. povorkom ponosa 14. augusta u Sarajevu pružamo otpor sa margine

Datum objave
22/07/2021

Bosanskohercegovačka povorka ponosa 2021. godine će se održati 14. augusta u 12 sati u Sarajevu pod sloganom Otpor sa margine, najavili su iz Organizacionog odbora BH. povorke ponosa.

Mi, lezbijke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno. Bh. povorka ponosa je neophodan politički prosvjed i iskaz otpora. Na ovaj način ukazujemo na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke sa kojima se LGBTIQ+ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju, istaknuli su.

U godini koja je iza nas, prava i slobode LGBTIQ+ osoba su dodatno pogoršane, potisnute na marginu, nasilje u porodici je u porastu, a vidljivost naših iskustava gotovo da nije ni postojala, ističu organizatori.

Pandemija je utišala glasove naše zajednice, ali naši osmjesi i životi nisu prestali. Ove godine, glasno i ponosno, sa ulica šaljemo jasnu poruku da i dalje postojimo, te našim bojama pružamo otpor stalnoj izloženosti strahu, nasilju, diskriminaciji, kršenju naših osnovnih ljudskih prava i neravnopravnom tretmanu, naglasili su organizatori.

Bh. povorka ponosa je nastala iz potrebe za unapređenjem svakodnevnog života LGBTIQ+ osoba u BiH.

– Koristeći Ustavom zagarantovano pravo na javno okupljanje, izlazimo na ulicu te zahtjevamo ravnopravnost i život oslobođen od straha i nasilja, naveli su.

Podsjećaju da su brojne prepreke i problemi kojim LGBTIQ+ osobe svakodnevno pružaju otpor.

– Svjesni činjenice da jednom mukotrpno izborena prava preko noći ponovo mogu biti oduzeta, poručujemo cjelokupnom društvu i nadležnim institucijama da nikada nećemo odustati od otpora fašističkim naporima da se suzbiju i ograniče slobode LGBTIQ+ osoba. Problemi koje imamo se nisu promijenili u zadnjih godinu dana, i dalje se suočavamo sa homofobijom, bifobijom, transfobijom i interfobijom prilikom odlaska u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto. Institucionalna diskriminacija je i dalje prisutna, a najočitiji primjer jeste nepostojanje Zakona o istospolnom partnerstvu, te nejednak tretman našeg prosvjednog marša u poređenju sa drugim protestima, navode iz iz Organizacionog odbora BH. povorke ponosa.

Zbog toga ove godine još intenzivnije naglašavamo marginu i s nje pružamo otpor, naglasili su.

Pozivaju građane da im se pridruže 14. 8. 2021. godine na ulicama Sarajeva, a broj učesnika povorke će biti u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Glupo žensko na prosvjedu ili popravljanje umornog izgleda od sistemskog gušenja slobode?