BIG ARCHITECTURE LJUBLJANA FESTIVAL 2024 – najveći arhitektonski događaj u JUGOISTOČNOJ EVROPI

Release Date
09/05/2024

U srijedu i četvrtak sljedeće sedmice, 15. i 16.5.2024., BIG Architecture Ljubljana Festival će okupiti vodeće stručnjake Jugoistočne Evrope i šire iz polja arhitekture i dizajna enterijera u glavnom gradu Slovenije da predstave svoje najnovije projekte i da razmjene perspektive o aktualnim temama i idejama. Festival je jedinstvena prilika za umrežavanje predstavnika zemalja jugositočne evropske regije ali i prilika da se istraže odgovori i moguća rješenja na neka od gorućih aktualnih pitanja i izazova.

 

Internacionalna konferencija, Trade Show i BIG SEE Award

BIG Architecture Ljubljana Festival 2024 se vraća u L56 u Litostrojskoj cesti 56, i to sredinom petog mjeseca, gdje će se na jednom mjestu okupiti arhitekte, dizajneri enterijera, inžinjeri, urbanisti, kao i predstavnici administrativnog i poslovnog sektora, te studenti regionalnih arhitektonskih i drugih fakulteta. Na Internacionalnoj konferenciji pod ovogodišnjim nazivom In Search of Beauty: Between Tradition and Innovation, posjetitelji festivala će imati priliku čuti predavanja lokalnih i internacionalnih predavača, kroz koja će se istraživati arhitektonski narativi izvan već poznatih okvira. Uz predavanja u sklopu Internacionalne konferencije, festival će da bude domaćin za preko 70 izlagača koji će kroz format pod nazivom Trade Show: Innovation Premieres imati priliku da izlože svoje projekte, a kroz njih i svoje perspektive. Uz njih, dobitnici ovogodišnje BIG SEE Award će predstaviti svoje pobjedničke projekte.

 L56 u Ljubljani / foto_Zavod BIG

Ove godine iz Bosne i Hercegovine je odabrano 13 od više od 50 nominiranih projekata koji će biti nagrađeni sa BIG SEE Architecture Award i BIG SEE Interior Design Award, a oni su: MOUNTAIN FLAT ANH (NPA Studio), CITY HALL MUSEUM SARAJEVO (Urbing), BELVEDERE (IN/OUT Arh), BAROLO RESTAURANT (Fo4a Architecture), APARTMENT B (Koncept Studio), PLUSMINUS SHOWROOM (CONTROL SPACE), INTERIOR OF CHAPEL PIDRIŠ (Josipa Škrobo), WEEKEND HOUSE NIŠIĆI (Vizija), POP-UP PERGOLA U TREBINJU (AGGF – ICP – Small Scale Studio), ASA INSTITUTE (Urbing), WEEKEND HOUSE IN BOSANSKA KRUPA (IN/OUT Arh), ZARKA HOUSE (Fo4a Architecture) i CORE BUSINESS CENTER (Studio Arh).

Neki od bosanskohercegovačkih BIG SEE 2024 Winners: Amila Terzić (Control Space), Urbing Sarajevo, Nedžla Potogija (NPA Studio), Josipa Škrobo i Small Scale Studio / foto_BIG SEE BiH

Snažan potencijal za kreatore iz Jugoistočne Evrope

Zavod BIG, koji stoji iza festivala, je posvećen ujedinjavanju kreativnog potencijala zemalja Jugoistočne Evrope (South-East Europe – SEE), stavljajući u fokus izuzetne, a često pregledane kreativne umove ovog dijela Evrope. BIG SEE Platforma okuplja 21 zemlju regiona, uključujući i Bosnu i Hercegovinu i njene susjedne zemlje, te time reprezentira tržište od 350 miliona ljudi te im daje priliku za dugoročno umrežavanje. Stoga će BIG SEE Debates u sklopu festivala biti savršena prilika da se dobije što bolji uvid u dijapazon perspektiva iz ove jugoistočne evropske regije.

 

Pet in-depth diskusija – pet različitih perspektiva

Posjetitelji festivala će imati priliku poslušati pet debata koje će moderirati stručnjaci iz SEE regije. Prva debata će istražiti perspektive inkluzije, inovacije i održivosti u proizvodnom segmentu talijanskog dizajna. Nakon toga, dekani fakulteta iz SEE regije će istražiti aspekt neformalnog pristupa u formalnom obrazovanju, dotičući se eksperimentalnih metoda u arhitektonskoj pedagogiji, kroz drugu debatu. Treća debata će da okupi internacionalni panel kuratora i urednika koji će razmjeniti iskustva i znanje o upotrebi digitalnih medija platformi prilikom kuriranja arhitekture prema široj publici, dok će četvrta debata sa gradskim arhitektama iz SEE regije istražiti kompleksnu vezu između arhitekture i politike. Na kraju, peta i finalna debata će da okupi predstavnike arhitektonskih komora i udruženja iz SEE regije, istražujući različite pristupe u organiziranju arhitektonskih takmičenja i konkursa u različitim lokalnim zajednicama.

 

Druženje i umrežavanje

Imajući u vidu intenzivan program festivala, organizatori pozivaju posjetitelje u SEEnergy Room – prostor posvećen odmoru i uživanju u muzici iz SEE regije te umrežavanju u jednom neformalnom okruženju. SEEnergy Room će biti otvorena od srijede do četvrtka od 10.00 do 18.00. Prvi dan festivala, 15.5. će zaključiti SEEnergy Party sa muzičkim performansima Bassomnia i DJ August Braatz, dok će drugog dana, 16.5. BIG Architecture Ljubljana Festival biti svečano zatvoren sa BIG SEE GRAND PRIX Awards Ceremony and Gala Dinner. Učešće u BIG Architecture Ljubljana Festival je besplatno uz pozivnicu od organizatora. Više informacija o pozivnicama i programu možete pogledati na https://bigsee.eu/visit-big-architecture/

BIG SEE GRAND PRIX Awards Ceremony 2023 / foto_Zavod BIG

BIG SEE Bosna i Hercegovina

S krajem 2023. godine, BIG SEE osnažuje svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini kroz digitalne platforme @bigsee.bosnia.herzegovina i BIG SEE Bosna i Hercegovina.

– Kroz društvene mreže BIG SEE Bosna i Hercegovina, želimo pokazati širok spektar kreativaca iz cijele Bosne i Hercegovine i to na način da fokus stavljamo na njih, a tek onda na njihove projekte. Interesantna i drugačija je perspektiva vidjeti sve ove genijalne ljude na jednom (digitalnom) mjestu – a tek onda povezati lik sa projektom. Također, cilj nam je da kroz jedan ovakav vid reprezentacije bh. kreativaca, proširimo perspektivu na cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne ona ostane na samo nekoliko mjesta kao što su to Sarajevo, Banja Luka ili Mostar. Zadivljujuće je šta se to sve može naći na bosanskohercegovačkoj arhitektonskoj sceni i narativu kada se zagrebe malo dalje od površine. Osim digitalnog prisustva, u narednoj godini, BIG SEE Bosna i Hercegovina organizuje prvu BIG SEE Debatu, okupljajući lokalne arhitekte i dizajnere, a kroz koju će se istražiti odnos između arhitekture i dizajna na križanju između identiteta i održivosti, rekla je Dunja Krvavac, BIG SEE Bosna i Hercegovina koordinatorica.

Maja Halilović, Ena Dujmović (PlusMinus), Saša Džino (Fildžan pun opskurnosti), Azra Hodžić (St.ranac), Amna Geljo, Amer Hadžić, Hanna Dujmović, Edin Zoletić i Adna Kuduzović (TJT.tojeto) / foto_BIG SEE BiH
Lucy Dinnen i Vernes Čaušević (Projekt V Arhitektura), Harun Čerkez, Asmir Voljevica i Sabina Hodović (Maketarium), Dino Eminagić (Studio DE), Aleksandar Marić (@arhi.student), Kemil Bekteši, Šejla Bradić (NOT YOUR CHIBI), Adis Elias Fejzić (Addis), Zejd i Ilma Kobilica (Studio Mrav), Nikola Ostojić, Kasja Jerlagić i Dina Šamić, Nermina Zagora, Lejla Vareniković i Dželila Begić (Firma) / foto_BIG SEE BiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.