BOOK COVERS: U Podgorici otvorena izložba naslovnica knjiga autorice Aleksandre Nine Knežević

Centar savremene umjetnosti Crne Gore, 27. decembra 2018. otvorio je svoja vrata za izložbu Book covers, bosanskohercegovačke dizajnerice Aleksandre Nine Knežević. Postavku izložbe u galeriji Centar čine naslovnice za knjige koje su nastale zadnjih desetak godina, rađene za izdavačke kuće u Bosni i Hercegovini, regionu, ali i naslovnice knjiga koje su otkupili strani izdavači, a predhodno su objavljene u izdavačkoj kući Buybook iz Sarajeva.

 

– Iako izdavači najčešće vide knjigu kao potrošačku robu, pokušavam da ne radim dizajn naslovnica nužno da bi prodao knjigu kao proizvod. Knjiga ima svoju posebnu magiju i vrijednost i ne bi trebala da postane samo potrošački, komercijalni proizvod. Smatram da naslovnice za knjige ne moraju biti vizuelno komplikovane ili objašnjene do detalja, treba da čitaoca potaknu na razmišljanje. Trenutno na magistarskim studijima istražujem istorijat knjiga, naslovnica, razmišljam i o budućnosti knjge… Posljednjih godina, razvoj tehnologije je doprinio i bržu produkciju knjiga, tako da je ubrzan sam proces nastanka, što dovodi do masovne produkcije i ovog medija, koji počinje da se utrkuje i sa ostalim komercijalnim proizvodima. Pojavila se i digitalna forma knjige, a meni lično, puno je draža knjiga kao posebno oblikovan umjetnički predmet, gdje uživam u strukturi i mirisu papira i osjećam njenu toplinu, istaknula je Aleksandra.

 

Izlozba_ANK_2

 

Nina Knežević je prije desetak godina, ako već ne i više, počela raditi naslovnice za Buybook, najznačajnijega bosanskohercegovačkog knjižnog izdavača. Ali umjesto da montira tuđa slova po kupljenim ili ukradenim fotografijama, ona je odlučila da sve radi sama. Vrlo često sama crta slova, ili izrađuje vlastite fontove, a naslovnu stranicu knjige dizajnira, kreira, slika otprilike onako kako se izrađuju slike. Svaki je element tu njezin. Ako, međutim, i nije njezin, upotrijebljen je kao oblik ili sadržaj kojim ona manipulira u svom radu, a ne kao gotov element u dizajnu. Ona se iznimno rijetko služi fotografijama – naslovnice su joj, uglavnom, zasnovane na spoju i odnosu ilustracije i slova, ili su u čistoj tipografskoj igri. Još od vremena Mihajla Arsovskog – tog zagrebačkog genija grafičkog dizajna – u bližoj okolini i u regiji nije bilo dizajnera koji tako superiorno vlada fontovima, Miljenko Jergović, (Knjige nisu konfekcija, knjige su za Ninu Knežević umjetnost, Jutarnji list, 28.8.2016.)

 

Izložbu u Galeriji Centar u Podgorici, posjetioci će moći vidjeti do 27. januara 2019. godine.

 

nina radovi kolaž Izlozba_ANK_3 Izlozba_ANK_4

 fotografije: Centar savremene umjetnosti Crne Gore

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Odlične crno-bijele fotografije STANLEYA KUBRICKA