Borovnice – hrana za mozak

Release Date
05/09/2013

U našim krajevima borovnice su poznate kao vitaminska bomba, ali ih zovu i hrana za mozak, a evo zašto.

Tu reputaciju su stekle sa jednog američkog univerziteta na kojem je vršeno istraživanje na pacovima. Pacovi isto kao i ljudi u srednjim godinama bilježe padove u mentalnim i tjelesnim funkcijama, od zaboravnosti, pa do gubitka ravnoteže i koordinacije. Hranili su pacove s ekstraktom borovnice i dobili su nevjerovatne rezultate. Snaga, kordinacija te pamćenje puteva u labirintu su bili na zavidnom nivou.

 

Šta je to toliko dobro u borovnicama?

Borovice sadrže grupu jedinjenja čiji je predstavnik antocijanin, veoma moćan protuupalni i antioksidativni spoj. Upale i oksidativni stres su uzroci mnogih oboljenja kao što su Alzhajmerova bolest, Parkinsonova bolest, dijabetes i td. Koncentracija antioksidanata u borovnicama je tolika da ih slobodno možemo zvati Superhrana. Medutim tu nije kraj. Njihova uloga je u tome što pomažu ćelijama mozga (neuronima) da bolje komuniciraju.

Kako starimo naši neuroni sve teže pričaju jedni sa drugima. To izaziva gubitak pažnje i pamćenja. Sa mentalnim sposobnostima opadaju i fizičke, kao što su snaga, spretnost, koordinacija… Borovnice u sebi još sadrže i polifenole, supstance koje stimulišu neurone, te oni opet počinju da komuniciraju, a neka novija istraživanja pokazuju da je čak moguć i nastanak novih moždanih ćelija.

 

Pomažu metabolizam masti

 Pokazano je da pored ovih izuzetno pozitivnih uticaja na mentalne i fizičke sposobnosti, borovnice također smanjuju holesterol u krvi te poboljšavaju zdravlje urinarnog trakta. Kad govorimo o borovnicama kao antioksidantima one zauzimaju prvo mjesto na listi. Uz sve navedeno dokazano je da poboljšavaju vid i metabolizam masti (ko ovo ne bi želio).

Svakim danom se vrše nova istraživanja ove superhrane, ali i trenutno sasvim je dovoljno dokaza koji stavljaju borovnice kao nezaobilazni dio naše ishrane. Pola šolje borovnica dnevno će obogatiti naš organizam ovim moćnim supstancama. Nije uočena znatna razlika izmedu zaleđenih, svježih ili konzerviranih borovnica, tako da je svejedno koje ćete konzumirati. Najbolje ih je konzumirati kad im je sezona, ali i van sezone navedeni oblici su sasvim dobri i kvalitetni.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.