Bosco Verticale: Neboderi prekriven crnogoričnim drvećem

Italijanski arhitekt Stefano Boeri nakon Milana u švicarskom gradu Laussane nastavlja gradnju svog koncepta bosco verticale (“vertikalnih šuma”). Prije četiri godine u Milanu je počela izgradnja prvih zgrada sa integriranim biljkama. Ideja je odlična, jer usred urbane džungle možete imati komad svog šumovitog parka i prirode.

 

Stefano Boeri (1)

 

Na svakom će spratu, te na krovu i oko zgrade biti posađeno mnoštvo bilja, a dominirati će 100 stabala kedra. Na ukupno 3 000 kvadrata zelene površine će se naći i oko 6 000 grmova i 18 000 različitih drugih biljaka, a glavni je cilj poboljšati kvalitetu života stanara i cijelog grada te izazvati i druge arhitekte i građevinare da se prihvate ovakvih projekata. Kao dominantno drvo je izabran kedar jer je prilično izdržljiv te može opstati u raznim klimama, crnogorično je drvo pa će biti “zeleno” tijekom cijele godine (ova zgrada, nazvana The Ceder Trees Tower, je tako i prvi neboder na svijetu prekriven crnogoričnim drvećem) i jako dobro hvata čestice smoga, a i dobro će izgledati u vizuri grada.

 

Stefano Boeri (4)

 

Cijela zgrada će imati sistem za navodnjavanje. Bosco verticale je sistem koji optimizira, oporavlja i čak proizvodi energiju. Ovaj biljni život na zgradi pomaže u stvaranju mikro klime te služi kao filter za zadržavanje čestica prašine u urbanim sredinama. Osim toga ovaj biljni pokrov apsorbira i C02, proizvodi kisik, štiti zgradu od zračenja i akustičnog zagađenja. Ne samo da će poboljšati kvalitetu života ljudi koji će tamo živjeti već će osigurati i znatniju uštedu energije.

 

 

Izgradnja počinje u prvoj polovici 2017. godine.

 

Stefano Boeri (3) 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predstavljamo foto galeriju murala oslikanih na ovogodišnjem 8. Street Arts Festivalu u Mostaru