Bosco Verticale: Neboderi prekriven crnogoričnim drvećem

Italijanski arhitekt Stefano Boeri nakon Milana u švicarskom gradu Laussane nastavlja gradnju svog koncepta bosco verticale (“vertikalnih šuma”). Prije četiri godine u Milanu je počela izgradnja prvih zgrada sa integriranim biljkama. Ideja je odlična, jer usred urbane džungle možete imati komad svog šumovitog parka i prirode.

 

Stefano Boeri (1)

 

Na svakom će spratu, te na krovu i oko zgrade biti posađeno mnoštvo bilja, a dominirati će 100 stabala kedra. Na ukupno 3 000 kvadrata zelene površine će se naći i oko 6 000 grmova i 18 000 različitih drugih biljaka, a glavni je cilj poboljšati kvalitetu života stanara i cijelog grada te izazvati i druge arhitekte i građevinare da se prihvate ovakvih projekata. Kao dominantno drvo je izabran kedar jer je prilično izdržljiv te može opstati u raznim klimama, crnogorično je drvo pa će biti “zeleno” tijekom cijele godine (ova zgrada, nazvana The Ceder Trees Tower, je tako i prvi neboder na svijetu prekriven crnogoričnim drvećem) i jako dobro hvata čestice smoga, a i dobro će izgledati u vizuri grada.

 

Stefano Boeri (4)

 

Cijela zgrada će imati sistem za navodnjavanje. Bosco verticale je sistem koji optimizira, oporavlja i čak proizvodi energiju. Ovaj biljni život na zgradi pomaže u stvaranju mikro klime te služi kao filter za zadržavanje čestica prašine u urbanim sredinama. Osim toga ovaj biljni pokrov apsorbira i C02, proizvodi kisik, štiti zgradu od zračenja i akustičnog zagađenja. Ne samo da će poboljšati kvalitetu života ljudi koji će tamo živjeti već će osigurati i znatniju uštedu energije.

 

 

Izgradnja počinje u prvoj polovici 2017. godine.

 

Stefano Boeri (3) 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nova dimenzija zvuka – sinergija Samsung pametnih televizora i soundbar sistema