Brian Eno dolazi u Sarajevo

’77 Million Paintings’ naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Enoa koju će posjetioci i posjetiteljice tokom ljeta moći posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom «vizuelnom muzikom», baziranoj na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

 

Brian Eno je prvi put izlagao na Venecijanskom bijenalu prije više od 30 godina, autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv 77 Million Paintings predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

 

55 Million Crystals by Brian Eno
55 Million Crystals by Brian Eno

 

77 Million Paintings prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže, pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani sarajevskog muzeja.

 

Izložbu organizira British Council koji nastavlja seriju predstavljanja savremenih britanskih vizuelnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, poput Graysona Perryja ili Damiena Hirsta. Instalacijom 77 Million Paintings Briana Enoa, British Council nastavlja istraživati specifičan spoj umjetnosti i tehnologije.

 

55 Million Crystals by Brian Eno
55 Million Crystals by Brian Eno

Prva sarajevska izložba Briana Enoa organizira se u partnerstvu sa Historijskim muzejom u Bosni i Hercegovini, agencijom Gramofon i brendom Tesla TV. Otvaranje kojem će prisustvovati i Brian Eno, planirano je za polovinu juna, a izložba će biti otvorena do kraja augusta.

 

naslovna fotografija_Shamil Tanna

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Poslušajte kako pjeva Robert Downey Jr.