Brian Eno dolazi u Sarajevo

’77 Million Paintings’ naziv je multimedijalne instalacije britanskog umjetnika Briana Enoa koju će posjetioci i posjetiteljice tokom ljeta moći posjetiti u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Ovaj svestrani i uticajni muzičar i producent, prvi put se u Bosni i Hercegovini predstavlja svojom «vizuelnom muzikom», baziranoj na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

 

Brian Eno je prvi put izlagao na Venecijanskom bijenalu prije više od 30 godina, autor je cjelokupnog video i audio sadržaja instalacije čiji naziv 77 Million Paintings predstavlja mogući broj različitih kombinacija audio i video sadržaja koje generira kompjuterski program a koji se niti u jednom trenutku ne ponavlja, stvarajući tako za svakog posjetioca potpuno jedinstven umjetnički doživljaj i osobeno iskustvo.

 

55 Million Crystals by Brian Eno
55 Million Crystals by Brian Eno

 

77 Million Paintings prvi put je predstavljen 2006. godine u Tokiju, potom u Londonu i Veneciji, a narednih godina i u brojnim evropskim zemljama, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Meksiku, Australiji. Svaka od instalacija rađena je namjenski za prostor u kojem se izlaže, pa tako i instalacija koja će biti postavljena u glavnoj izložbenoj dvorani sarajevskog muzeja.

 

Izložbu organizira British Council koji nastavlja seriju predstavljanja savremenih britanskih vizuelnih umjetnika u Bosni i Hercegovini, poput Graysona Perryja ili Damiena Hirsta. Instalacijom 77 Million Paintings Briana Enoa, British Council nastavlja istraživati specifičan spoj umjetnosti i tehnologije.

 

55 Million Crystals by Brian Eno
55 Million Crystals by Brian Eno

Prva sarajevska izložba Briana Enoa organizira se u partnerstvu sa Historijskim muzejom u Bosni i Hercegovini, agencijom Gramofon i brendom Tesla TV. Otvaranje kojem će prisustvovati i Brian Eno, planirano je za polovinu juna, a izložba će biti otvorena do kraja augusta.

 

naslovna fotografija_Shamil Tanna

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
40 pari ženskih cipela u znak sjećanja na žene žrtve nasilja