Brinete li o svojim zglobovima?

Release Date
05/09/2013

Ne morate se baviti teškom fizičkom aktivnošću ili pak doživjeti neku nezgodu da biste osjećali bolove u zglobovima. Svakim danom obično kretanje troši naše zglobove. Prije ili kasnije svako od nas osjeti pomenute probleme. Počnimo brinuti o našim koljenima, laktovima, ramenima, kičmi i ostalim zglobovima na vrijeme. Svakim našim pokretom vrši se pritisak i šteta po nase zglobove. Sa godinama također slabi mogućnost organizma za oporavak vezivnog tkiva u našim zglobovima te su bolovi sve prisutniji.

Mlađim uzrastima se preporučuju aktivnosti na mekanim podlogama (strunjačama, spužvama i sl…). Ovaj vid kretanja dovodi zglobove u različite manje prirodne položaje te naši zglobovi pomoću mehanizma adaptacije postaju sve jaši i spremniji za poduhvate koji nas čekaju kasnije u zivotu.

Put do jačih zglobova također ide i kroz našu ishranu. Nutrijente koje ćemo preporučiti ćemo podijeliti u dvije grupe, a to su prirodne hranjive supstance i vještački dobiveni dodaci ishrani. Predstavnici prve grupe su definitivno riblje ulje (omega 3) i cimet. Tri kašike ribljeg ulja dnevno, ne samo da će čuvati nase zlobove nego će u mnogo čemu pomoći našem organizmu.

Drugu grupu čine sljedeće supstance: glukozamin sulfat, hondritin, MSM i SAM. Prva dva spoja su sastavni dio nase hrskavice te sva istraživanja pokazuju na povećan oporavak i jačanje zglobova pri upotrebi ovih dodataka. Preporučene količine iznose po 1500mg glukozamina i 1200mg hondroitina. Još bolji efekti se dobiju ako oba dodatka kombinujemo zajedno samo u različito vrijeme dana. MSM se često koristi u kombinaciji sa glukozaminom i hondritinom kao kompletna i veoma dobra podrška zglobovima i tetivama te zbog toga možete vidjeti suplemente u ovoj trostrukoj kombinaciji.

Na tržištu se nedavno pojavio novi proizvod. Riječ je o s-adenosilmetioninu (SAM). To je jedna sasvim druga vrsta dodatka koji pokazuje odlične rezultate kod oporavka hrskavice te otklanjanja bolova u zglobovima. Prvenstveno se koristi za liječenje artirtisa. S obzirom na cijenu te način upotrebe nije baš rasprostranjen na našem tržistu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Multipli mijelom
Mjesec podizanja svijesti o rijetkim bolestima – multipli mijalom