British Council: Novi program u oblasti vizuelne umjetnosti FUTURE ECOLOGIES

British Council s ponosom najavljuje sljedeći projekt u oblasti vizuelnih umjetnosti pod nazivom EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI (FUTURE ECOLOGIES), koji će istražiti teme poput klimatskih promjena, životne sredine, održivosti i antropocena (trenutnog geološkog doba u kom čovječanstvo vrši najveći uticaj na životnu sredinu).

EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI su dio programa TU SMO: Pokretne slike umjetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) koji su pokrenuli British Council, britanska međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje, i LUX, međunarodna umjetnička agencija iz Londona koja podržava i promoviše umjetničke prakse pokretnih slika. Program TU SMO sastoji se iz pet programa umjetničkih filmova koji istražuju teme poput pripovijedanja, naslijeđa, društvene inkluzije, rodnog identiteta, urbanizacije i nacionalnog identiteta kroz biografije, dokumentarce, poeziju i fikciju.

Svijet oko nas se mijenja izuzetnom brzinom usljed ljudske aktivnosti. To nikada nije bilo očiglednije nego danas, dok se suočavamo sa najvećom globalnom krizom našeg vremena i dok problemi koji nastaju kao rezultat našeg uticaja na životnu sredinu sve više prelaze u prvi plan. Opasno zagađenje, urbani razvoj, privatizacija i eksploatacija javnih prostora predstavljaju uznemirujuće realnosti na Zapadnom Balkanu, te je namjera ovog programa da u fokus dovede razgovore koji su od suštinskog značaja na te teme. Također, s obzirom na to da smo prethodnih godina radili sa državnim institucijama umjetnosti, uzbuđeni smo što se sada okrećemo alternativnim prostorima i lokacijama za izlaganje, kako bismo ove teme stavili u pravi kontekst i podstakli drugačiju vrstu dijaloga, poručuju organizatori.

Kustosi iz šest zemalja Zapadnog Balkana do sada su učestvovali u intenzivnom online kustoskom programu u trajanju od nedjelju dana koji je organizovao LUX u decembru, tokom kojeg su se povezali i razmijenili ideje sa svojim kolegama iz UK-a preko stručnih konsultacija i razgovora sa umjetnicima. Kustosi su tom prilikom bili pozvani da razmisle o temama u okviru programa EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI i da ih stave u kontekst sopstvenog neposrednog okruženja. Tokom sljedeće godine, kustosi će raditi na projektima koji će uključiti i širu javnost u istraživanju jedinstvene mješavine umjetničkih glasova iz UK-a i sa Zapadnog Balkana, a sve sa ciljem podizanja svijesti o problemima koji se tiču zaštite životne sredine.

Sa zadovoljstvom ističemo i da smo umjetničkoj zajednici u regionu pripremili prilike za stručno usavršavanje i povezivanje sa UK-om u februaru i martu 2021, i to kroz specijalizovane radionice koje će voditi umjetnici i stručnjaci za vizuelne umjetnosti iz UK-a. Ove radionice će takođe organizovati LUX i one će biti uzbudljiva prilika za umjetnike i ljubitelje umjetnosti u regionu da čuju više od britanskih umjetnika koji se bave temama kao što su aktivizam za zaštitu životne sredine, uloga lokalne zajednice i drugim pitanjima koje sačinjavaju EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI.

British Council je do sada organizovao nekoliko svjetski poznatih izložbi u regionu, uključujući izložbu Nova religija Dejmijena Hersta 2016, Taština malih razlika Grejsona Perija 2017, kao i turneju izložbi Percepcije između 2018. i 2019. godine, koja je na sličan način prikazivala radove savremenih britanskih umjetnika zajedno sa djelima sa Zapadnog Balkana, tada sa namjerom da na provokativan način istraži teme rodne ravnopravnosti i zastupljenosti žena u umjetnosti. EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI predstavljaju nastavak napora British Councila da rasvijetli aktuelna društvena pitanja i da podstakne debatu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
LG objavljuje partnerstvo sa kompanijom LUMI na IFA 2019