BUĐENJE: Na bilbordima u Bosni i Hercegovini političare zamijenila umjetnost

Izložba umjetnice Jelene Medić Budni donijela je svjetlost u gradove BiH, dva dana nakon izbora. Ulice Banja Luke, Sarajeva, Mostara, Trebinja, Zvornika, Bijeljine, Tuzle, Doboja, Prijedora, Novog Grada, Brčkog, Modriče, Dervente, Prnjavora, Gradiške, Laktaša, Čelinca i Kotor Varoša od 17. novembra obučene su u novo ruho. Na 116 bilborda i city lightova, fotografije političkih kandidata zamijenili su portreti domaćih umjetnika i umjetnica, filozofa i filozofkinja i terapeuta.

Dvadeset pet mirnih ratnika i ratnica za istinu, čije oružje je ljubav, zajedno s fotografkinjom Jelenom Medić, razgolitili su se i odvojili od društvenih uloga kroz vrlo prisan proces povezivanja i intimne razmjene, dok svijet ide sve dalje i dalje od ljudske bliskosti.

 

Dizajn plakata Dragoslav Malinić

 

Umjetnica je prije godinu odlučila da bezuslovno posluša svoju intuiciju, prestane s prihvatanjem komercijalnih poslova, te sredstva koja je do tada zaradila investira u sebe i lični projekt. Počela je pisati autobiografski roman, što je iziskivalo duboko zaranjanje u sebe i suočavanje s istinama o sebi i drugima koje često nisu lake za prihvatanje. Isti postupak nastavila je u fotografskom studiju s 25 vrlo intuitivnih ljudi, koji su prošli, ili se nalaze u procesu buđenja. Bile su to seanse od nekoliko sati u kojima ljudi polako odbacuju ideje o tome ko su oni i prepuštaju se jednostavnom postojanju. U jednom trenutku svakog fotografisanja, nastajala je tišina u kojoj više niko ništa ne režira, kada prestaju sva očekivanja i osjeća se stvarnost u kojoj čovjek postaje ono što jeste, bez obzira da li će to biti prihvatljivo njegovim roditeljima, okolini, društvu, tradiciji, državi…

 

 

– Svi smo uvijek u nekim ulogama i kostimima i poštujemo određena pravila ponašanja. Daleko smo otišli od svoje autentičnosti, patimo zbog toga i sve se teže snalazimo. Život vuče na pravu stranu, a mi, kao jogunasto magare, prevlačimo na poznatu. Ko bismo mi bili i šta bismo svijetu mogli podariti, ako bi prestali sebe kočiti zbog društveno prihvatljivih normi koje apsolutno nemaju veze s istinskim moralnim vrijednostima?, razmišljanja su koja su Jelenu Medić podstakla na projekat svjetskih razmjera.

 

Svi smo uvijek u nekim ulogama i kostimima i poštujemo određena pravila ponašanja. Daleko smo otišli od svoje autentičnosti, patimo zbog toga i sve se teže snalazimo

 

 

U vremenu kada je umjetnost zgnječena prioritetima, veličinu i širi značaj ovakvog performansa prepoznali su prijatelji i partneri, koji su pomogli u njegovoj realizaciji. Izložba Budni je nastala u produkciji Asocijacije Vizart uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Vlasnik firme Metromedia Goran Ćorić ustupio je bilborde širom Bosne i Hercegovine za prvu izložbu ovakvog tipa kod nas i na taj način još jednom pokazao da ograničenja nisu ništa drugo do novi izazovi.

Ispred Jeleninog objektiva našli su se: Anja Ilić, Nina Babić, Slađana Zrnić, Tajana Dedić Starović, Tea Jagodić, Zlatan Vidović, Duško Mazalica, Helena Jaggi Kosić, Milica Milovanović, Maja Regodić, Nikolina Skenderija Bonet, Marko Nedeljković, Snježana Maksimović, Nataša Perić, Jelena Topić, Sreten Zec, Bojan Mikulić, Lazar Stanišljević, Peđa Gajanović, Borjana Mrđa, Svjetlana Marković, Miljka Brđanin, Marija Šestić, Dijana Josipović i Danijela Karać.

Magija koja se tokom 2020. dešavala u Jeleninom studiju, sada je dostupna na najvećem galerijskom prostoru kod nas, na 116 lokacija u 18 gradova BiH i donosi znakove pored puta, za sve koji ih žele čitati.

 

Jer, vrijeme je za „buđenje“

 

Jelena Medić je rođena 1980. godine u Novom Sadu, a 2000. godine je došla u Banja Luku da studira, što je bio pravi trenutak da počne da traga za tim ko je ona ustvari. Završila je glumu i dramaturgiju, a sve što je u životu napravila, napravila je igrajući se. Tema kojom vjeruje da će se zauvijek baviti je čovjek i njegov karakter.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Retrospektiva filmova Sergeja Loznitse na 28. Sarajevo Film Festivalu