CEH, jedini španski centar u našoj zemlji, slavi 10. rođendan

Centro de Estudios Hispánicos (CEH), jedini španski centar u našoj zemlji s ponosom puni deset godina postojanja. Tim povodom organiziraju zabavu uz španski tapas, muziku, teatar i ples u Mikseru 16. novembra od 17:30h.

 

cartel bhs

 

Centro de Estudios Hispánicos (CEH) osnovan je u novembru 2007. godine u svrhu promocije španskog jezika i hispano kulture u Sarajevu i Bosni i Hercegovini kroz organizovanje kurseva španskog jezika i aktivnosti iz kulture. Tad je bio, i još uvijek je, jedini centar u zemlji te vrste.

 

Tokom ovih godina izgradili smo entuzijazam prema učenju španskog jezika kao stranog. S druge strane, potrudili smo se da približimo domaćem stanovništvu kulturu zemalja španskog govornog područja, promovišući interkulturnu razmjenu sa izvornim govornicima španskog jezika. Možemo naglasiti da naše nastavno osoblje čine izvorni govornici španskog jezika, diplomanti filoloških fakulteta sa posebnom obukom u polju podučavanja španskog jezika kao stranog. Isti profil predavača čini i naš odjel za bosanski/hrvatski/srpski jezik. Naši kursevi su dizajnirani u skladu sa Zajedničkim evropskim referentnim okvirom za učenje stranih jezika. (CEFRL). Također smo organizovali posebno dizajnirane kurseve za različite institucije, organizacije i firme. U toku jedne akademske godine u CEH-u imamo četiri ciklusa opštih kurseva. Naredni ciklus počinje 27. novembra i prijave su otvorene. Od 2009. godine smo jedini akreditovani centar u BiH za polaganje zvaničnih ispita iz poznavanja španskog jezika Diploma de Español como Lengua Extranjera (DELE) priznatih u cijelom svijetu, naglašavaju iz CEH-a.

 

poster ceh septiembre 2015

 

CEH organizuje sedmične aktivnosti u svrhu promocije španskog jezika i hispano kulture. Već osam godina organizuju Seminar za profesore španskog jezika kao stranog. Od 2009. godine učestvuju kao predstavnici Španije i španskog jezika u EUNIC radnoj grupi (European Union National Institutes for Culture) u saradnji sa Ambasadom Španije u Bosni i Hercegovini.

 

Pored toga, CEH promovišu turizam kroz redovne audio-vizuelne prezentacije različitih gradova, regija i zemalja u kojima se govori španski jezik. CEH ima svoju teatarsku skupinu. Ova grupa u okviru aktivnosti iz kulture, priprema i prezentuje poznata djela na španskom jeziku. Klub knjige je još jedna od redovnih aktivnosti iz kulture. Grupa osoba koje vole čitati djela autora koji pišu na španskom jeziku, sastaju se redovno i komentarišu pročitana djela i razmjenjuju mišljenja o istim. Ulaz na sve njihove aktivnosti iz kulture je uvijek slobodan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Samir Hodović: Rahimić je istinski mangup i van terena