Claptone: Čovjek iza zlatne maske stiže u Sarajevo

Poput mitskog bića – ptice sa dugim kljunom nalik na obrnuti rog, nastale iz tame i sanjarenja, berlinski mag deep housea, Claptone svoju muziku stvara istražujući nove zvuke i pronalazeći inspiraciju iz davnih i okultnih svjetova. Claptone je potpuno zaštitnički nastrojen prema skrivanju vlastitog identiteta, a svoju masku nosi za vrijeme DJ i live nastupa kao i na intervjuima. Jedan je od trenutno najuticajnijih i definitivno najintrigantnijih svjetskih DJ-eva!

 

Mnogo je ljudi koji su na podijumima poznatih klubova u Berlinu, Londonu, Parizu, Šangaju, New Yorku i mnogim drugim širom svijeta pali pod zvučnom čarolijom ovog tajanstvenog čovjeka čije se lice krije ispod zlatne maske. Svojom pojavom i maskom ptice, misterijom koju oko sebe gradi, brojnim nastupima po svjetskim klubovima, a onda, naravno i muzikom koju donosi, stvara vjernu publiku po cijelom svijetu.

 

Claptone 4

 

Njegov zvuk se opisuje kao dubok i ošamućen, sa dozom melanholije koja je protkana sočnim funkom. Miješajući house sa uticajima funka, soula, popa i daškom indiea, zamaskiran i anoniman u masi, slobodan u svojoj neprepoznatljivosti, Claptone revitalizuje kult ličnosti koji je pomeo savremenu elektronsku muziku i vraća se na ishodište onoga što je primarno – muzici samoj. Fantastično je vidjeti interakciju ovog maskiranog DJ-a sa publikom u kojoj mnogi nose isto maske i zajedno uz muziku uživaju u slobodi koju anonimnost donosi.

 

Claptone dolazi sa etikete Exploited i njegove numere Wrong, No Eyes i Good to You, prirasle su za srce svim iskrenim ljubiteljima deep housea. Ipak, proboj ovog momka na sceni dosta je pomogla i traka Cream, ali i No Eyes sa Jaw, možda i najbolje prihvaćena kod publike. Njegov stil je izgrađen na temeljima house i klupske muzike sa dodacima organskog osjećaja bez ikakve sintetike. On pokušava biti što bliže ljudima kako bi ih njegova muzika dodirnula. Neke Claptoneove trake u sebi nose hedonističku stranu housea, dok su neke malo dublje i posebnije, kao što su već pomenute No Eyes i Ghost. Obje trake su na producentovom debitantskom albumu Charmer koji je prožet melanholijom genijalnog pisanja pjesama i euforijom osjećajnog housea.  Claptone se također proslavio i remiksevima poznatih hitova velikih imena, kao što su: The Pet Shop Boys, Faithless, Hurt, Roísín Murphy i grupa New Order.

 

Tajnoviti Claptone stiže i u Sarajevo gdje će nastupiti po prvi put u subotu, 22. decembra u kultnom Domu mladih od 22 sata, a podršku će mu pružiti već poznata domaća ekipa: After Affair, G. Edd. Goran Emkić, Nebs Jack i Vuk Smiljanić. Ulaznice za ovo mistično, zimsko izdanje Fresh Wavea dostupne su u sistemu kupikartu.ba i svim njihovim prodajnim mjestima, te na ulazima na dan događaja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Prva haute couture kolekcija Virginie Viard za Chanel