Damir Imamović nastupa u Beogradu 16. marta

Datum objave
09/01/2023
fotografija
Almin Zrno

Kontra Rights i Pop Depresija imaju čast da vas pozovu na koncert Damira Imamovića u Domu omladine Beograda u četvrtak 16. marta od 20h. Specijalni gost na koncertu bit će mladi banjalučki muzičar i pjesnik Igor Božanić.

Tu negdje, na prelasku sevdaha u blues ili folka u soul, tradicije u futurizam, historije u mitove i snova u maštanje Damir Imamović stvorio je svoj muzički svijet. Moćan, uzbudljiv i prepun običnih ljudi koji se bore za sebe i svoju porodicu, prijatelje i zemlju na kojoj žive. Ova muzika liječi i nadahnjuje, a svaki koncert je prilika da se obnovimo energetski i ljudski.

Damir Imamović jedan je od najznačajnijih predstavnika sevdalijske scene Balkana. Odrastao je u muzičkoj porodici, prvi album snimio je još 2006. godine, a nastupao je po cijelom svijetu – od Balkana i Evrope, preko Kine, SAD-a, Meksika, Japana i Indije. Radio je sa producentima kao što su Kris Ekman (Chris Eckman – Dvojka) i Joe Boyd/Andrea Goertler (Joe Boyd, Goertler – Singer of Tales), dobitnik je nekoliko bitnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, proglašen je Najboljim evropskim umetnikom u oblasti world musica (Songlines Magazine, 2021), a njegov poslednji album Singer of Tales dobio je prestižnu nagradu njemačkog Udruženja muzičkih kritičara (2020).

Na proljeće Damir će objaviti novi album, koji je nastao u saradnji sa fantastičnim piscem Aleksandrom Hemonom i koji će u isto vreme biti soundtrack romana The World And All That It Holds i muzičko djelo za sebe. Sarajevo i tradicionalna muzika ovog grada čine bitan dio radnje novog romana autora koji je stvorio djela kao što su Pitanje Bruna, Ljubav i prepreke, Knjiga mojih života, Čovek bez prošlosti, Projekat Lazarus, Kako su nastali Ratovi zombija i koji je bio koscenarista serije Sense8 i filma The Matrix Resurrections. Izdavač albuma je prestižni Smithsonian Folkways Recordings.

Damir Imamović u Beograd dolazi na prelasku Singer of Tales turneje u promociju novog albuma, a uz njega na bini će biti istanbulski maestro Derya Türkan i slovenački kontrabasista Žiga Golob.

Igor Božanić je muzičar i pjesnik iz Banja Luke, koji studira i živi u Beogradu. Muzikom se bavi od 2016. godine, a možda ste ga primjetili kada je nastupao pod imenom Sir Croissant, svirao je na brojnim regionalnim festivalima – MENT, Indirekt, Americana Night, Novi Val… ali i kao gost na koncertima Marisse Nadler i Passengera u Zagrebu i Ljubljani. Kao Sir Croissant objavio je nekoliko EP izdanja, a za prvo predstavljanje svetu kao Igor Božanić objavio je Runo u martu 2021. godine.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Slika Vincenta Van Gogha ukradena iz muzeja Singer Laren