Danas je Svjetski dan Roma/Romkinja

Danas je svjetski dan Roma/Romkinja, koji se oobilježava od 1971. kada je u Londonu održan prvi svjetski kongres Roma, a obilježavanje ovog dana je ustanovljeno kako bi se ukazalo na njihov težak položaj, te kako bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

 

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova BiH, 90 posto Romkinja nema nikakav pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti i zaposlenju. Isti podaci pokazuju da je broj djevojčica Romkinja koje pohađaju osnovnu školu u odnosu na broj dječaka u omjeru 3:7.

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OqlO2tlJ17Y[/youtube]

 

Iako BiH predsjedava Dekadom Roma 2005.-2015., većeg napretka i dalje nema. Neophodno je povećati finansijska sredstva za sprovedbu strategija i akcionih planova za zdravlje i stanovanje Romkinja te unaprijediti sistem praćenja (nezavisne) primjene strategija i akcionih planova kao i zahtijevati od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sistematski i transparentan pristup rješavanju zdravstvenih i obrazovnih pitanja žena i djevojčica Romkinja.

 

izvor_Ženska mreža

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na naslovnici magazina Vogue prvi put model s hidžabom