Dani turnog skijanja od 11. februara na Bjelašnici!

Release Date
08/02/2023

Comprex Atomic sa svojom dugogodišnjom involviranosti u skijanje i zimske sportove prepoznao je potrebu  za promociju i popularizaciju relativno novog sporta na našim prostorima. Dani turnog skijanja održat će se 11. februara na Bjelašnici, Babin Do. Učesnici će moći izabrati između tri ture koje su prilagođene po težini i dužini. Početak je iz Babinog Dola, oni koji izaberu zelenu turu ići će do Štinjeg Dola (Kuće Spasa). Žuta grupa ide do Crnog Vrha, dok Crvena grupa ide čak do samog vrha Bjelašnice.

 

Kombinacija skijanja i zimskog planinarenja

Za one koji nisu upoznati sa ovim sportom, ova disciplina skijanja je van uređenih skijaških staza. Može se reći da je kombinaciju skijanja i zimskog planinarenja, što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i slobodu, te boravak u netaknutim planinskim bespućima. Boravak na čistom zraku u planini u zimskim uslovima. Prednost turnog skijanja je mogućnost pristupa vrhovima planina i skijanje po neuređenim stazama. Također može se upražnjavati na minimalnim količinama snijega i maksimalno iskoristiti zimski period. Ne treba izostaviti izbjegavanje gužvi na skijalištima, nedostatka vertikalnog transporta i uslova koji vladaju na skijalištima. Sportisti i rekreativci koji probaju ovaj stil skijanja, teško se odvajaju od njega.

Kao početnicima u turnom skijanju, veoma je bitno upoznavanje sa osnovnim pravilima koje treba poštovati na planini. Zato organizatori ističu učešće i angažman profesionalnog vodiča i naravno iskusnih turnih skijaša.

Iskusniji turno skijaši imati će mogućnost da učestvuju u malo težoj i izazovnijoj turi koja ide do Krvavca. Krvavac je inače drugi najviši vrh Bjelašnice čija nadmorska visina iznosti 2062 mnv. Ovaj vrh je specifičan po fantastičnim predijelima i pogledima na okolne planine. Teren ima odlične uslove za turno skijanje te je izazovan za iskusne turne skijaše. Ova tura će biti organizovana 19. februara i kreće se iz sela Umoljani.

Ena Smajić

Afterparty u Benettonu

Učesnici će moći vidjeti Atomic opremu za turno skijanje te po završetku ture će biti afterparty druženje u restoranu Benetton. Za muzički dio eventa bit će zaduženi Ena Smajić i Armin di High.

Cilj ovog projetka je da se  pored domaćih učesnika, privuku i ljubitelji turnog skijanja i iz regiona.

Prezentacija turnog skijanja odlična je promocija zimskog turizma u BIH a time daje značajan doprinos ekonomskom segmentu ugostiteljstva kao i promocija Sarajeva kao turističke destinacije. Sama ideja je ponuditi domaćim i stranim turistma mogućnost da se okušaju u novom sportu uz adekvatnu edukaciju.

Prijave putem linka, telefon 061 507 049 ili email comprex@bih.net.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.