Decembar u kinu Meeting Point u znaku domaćih filmova i posebnih programa

Release Date
02/12/2022

Ovog mjeseca na repertoaru kina Meeting Point u Sarajevu su dva domaća filma, Balada Aide Begić i Praznik rada Pjera Žalice, na repertoar dolazi i dobitnik Zlatne palme festivala u Cannesu Trougao tuge Rubena Östlunda te posebni programi.

Novi film Aide Begić Balada, bh. kandidat za Oscara, na repertoaru je u terminima u 17.30 i u 20 sati, kao i film Praznik rada Pjera Žalice, dobitnik Grand Prixa na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi i nagrade publike Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani (LIFFE). Balada Aide Begić je svjetsku premijeru imala u Takmičarskom programu – igranog filma ovogodišnjeg, 28. Sarajevo Film Festivala, a Praznik rada na zatvaranju 28. Sarajevo Film Festivala. U kina u BiH od 22. decembra dolazi i film otvaranja Sarajevo Film Festivala, Trougao tuge Rubena Östlunda, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu. Film će u kinu Meeting Point biti prikazivan u dva termina: u 17.30 i u 20 sati.

I ovog mjeseca u Meeting Pointu se održavaju posebni programi: do 5. decembra u terminu u 20 sati održava se Ciklus španske kinematografije. U srijedu, 7. decembra, održat će se poseban program Ecoscope. U nastojanjima da postanu (još) zelenije i zajedničkim aktivnostima doprinesu podizanju svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti, vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski filmski festival, predstavljaju jednodnevno događanje pod nazivom Ecoscope.

Prvo izdanje projekta koji ujedinjuje filmske projekcije i panel-diskusije na temu ekologije i održivosti predstavit će dokumentarac Tajni život drveća, fascinantnu filmsku šetnju šumom koja bi mogla u potpunosti promijeniti način na koji gledamo na prirodu, a održat će se u kinima u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu. Film i panel – diskusija uz besplatan ulaz održat će se u kinu Meeting Point 7. decembra.

Tradicionalno će u kinu Meeting Point biti obilježen i Dan ljudskih prava. U ponedjeljak, 12. decembra u 18 sati Kraljevina Nizozemska organizira projekciju filma Veće od traume Vedrane Pribačić. Film je dobitnik Nagrade za ljudska prava na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Projekciju filma će pratiti i diskusija o ljudskim pravima, a ulaz je besplatan. Međunarodni dan kratkog filma, koji se tradicionalno organizuje u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika u BiH, bit će održan u srijedu, 21. decembra. I ove godine kino Meeting Point pridružuje se obilježavanju manifestacije Noć kina, 27. decembra.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.