Deset mjesta koja morate vidjeti prije nego nestanu

Znate li da neka od najljepših mjesta na svijetu polako nestaju? Kako pojašnjavaju znanstvenici, klimatske promjene utječu i na senzacionalno lijepa mjesta na svijetu poput Uskrsnog otoka ili Taj Mahala. Evo deset mjesta kojima prijeti opasnost da se promijene ili možda i nestanu.

 

 

Uskršnji otok

Uskršnji otok poznat po moai skulpturama u ljudskom obličju u posljednje vrijeme je ugrožen. Zašto? Previše gradnje, previše ljudi, previše lošeg ponašanja… Sve to ugrožava ovo senzacionalno mjesto.

rapa-nui

 

 

 

Antarktik

Ova veličanstvena prirodna ljepota ugrožena je zbog topljenja leda i snijega. Iako je riječ o dugotrajnom procesu, promjene su već donekle vidljive.

Antarktik

 

 

 

Machu Picchu

Previše turista, ali i potrebna infrastruktura, polako ali sigurno uništavaju ovo veličanstveno mjesto koje smo naslijedili iz davne prošlosti.

machu-picchu-peru

 

 

 

Kilimandžaro

Rijetko koje mjesto na svijetu privlači toliko pozornosti kao Kilimandžaro. Taj najviši vrh u Africi ugrožavaju klimatske promjene i topljenje snjega. Dakako, to se neće dogoditi brzo, ali dovoljno je tužno da i postoji ta mogućnost.

Kilimandjaro (2)

 

 

 

Veliki koraljni greben

Australski Veliki koraljni greben jedna je od najljepših ronilačkih destinacija, ali ugrožava ga porast temperature oceana, zagađenje vode te ribolov. Promjene su, nažalost, već sada vidljive.

Great Barrier Reef

 

 

 

Culebra

Ovaj otočić na istočnoj obali Portorika raj je na zemlji pa ne čudi što privlači puno turista. No uz turiste ide i potreban smještaj pa izgradnja ne prestaje. I upravo zbog toga Culebra je ugrožena.

Culebra

 

 

 

Mrtvo more

Pretjerano iskorištavanje rijeke Jordan, glavne pritoke Mrtvog mora, traje već desetljećima i dovelo je do opadanja nivoa vode u moru za gotovo metar godišnje. Hoće li se to moći zaustaviti?

mrtvo-more

 

 

 

Taj Mahal

Ovaj najpoznatiji mauzolej na svijetu omiljena je turistička destinacija mnogih. No masovni turizam, ali i zagađivanje okoliša te neprofesionalna restauracija mogli bi oštetiti predivni Taj Mahal.

taj-mahal

 

 

 

Venecija
Iako vodeni kanali pridonose romantičnoj atmosferi Venecije, upravo voda ugrožava to romantično mjesto. Venecija tone već godinama…

Venecija

 

 

 

Tibet

Za ugroženost Tibeta odgovorna je politika, odnosno kineska okupacija. Kinezi ugrožavaju tibetansku tradiciju i kulturu te nepovratno uništavaju neke ljepote.tibet

 

 

tportal.hr

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Red Bull Cliff Diving na Starom mostu ove godine u posebnom formatu