Donna Karan dala ostavku

Donna Karan je prošlog mjeseca odstupila sa pozicije glavnog dizajnera istoimene modne kuće nakon 31 godinu od njenog osnivanja. Korporacija LVMH koja je kupila ovaj brend 2001. tvrdi da će ona ostati blizak savjetnica brenda. Potraga na novim dizajnerom koji bi je naslijedio još nije počela, a revije ove modne kuće su privremeno odgođene. Donna se sada planira više posvetiti radu na svojoj Urban Zen kompaniji i fondaciji. Mi se do tad prisjećamo nekih od njenih najboljih modnih momenata.

 

Donna Karan započela je svoju karijeru u modnoj kući Anne Klein gdje je od pomoćnog dizajnera brzo napredovala do pozicije glavnog dizajnera. Modni brend pokrenula je 1984. zajedno sa suprugom Stephanom Weissom.

 

Jedna od njenih prvih kolekcija Seven Easy Pieces sastojala se od laganih komada napravljenih uglavnom od žerseja koje je bilo lako međusobno kombinovati. Ova kolekcija promijenila je način na koji su se žene, koje su u to doba tek ulazile u korporativnu radnu snagu, oblačile.

 

Tada su postojale samo dvije struje u modnoj industriji. Jedna je bila da su žene izgledale kao muškarci. Druga su bile modne haljine. Nitko nije imao na umu direktoricu ili poslovnu ženu – ženu koja je bila u pokretu od trenutka kada je ustala do trena kad je krenula na spavanje. To (njena kolekcija) su zapravo bili komadi odjeće koji su predstavljali senzualnost, sofiticiranost i snagu svake žene, rekla je Karan.

 

Predimenzionirana odijela sa velikim naramenicama žene su rado su zamijenile njenim praktičnim, slojevitim i nadasve ženstvenim sistemom oblačenja.

 

Seven Easy Pieces
Seven Easy Pieces

 

Karan je jedna od rijetkih žena koja je vodila sopstveni brend u to doba. Uspjeha joj nije nedostajalo. Godine 1988. lansira malo pristupačniju liniju DKNY koje ja nastavila da dominira tržištem narednu deceniju. Ona je shvatala moć marketinga još od samog početka pa je tako u ’90-im angažovala svoje poznate prijatelje Demi Moore i Bruca Willisa za svoju kampanju. Jedna od njenih upamćenijih kampanja svakako je i ona koja prikazuje manekenku Rosemary McGrotha kao presjednicu SAD-a.

 

demi moor bruce willis

 

Ova dizajnerica je prošle godine proslavila 30. godišnjicu svog brenda posebnom revijom u New Yorku. Za tih 30 godina rada dobila je brojne prestižne nagrade i pohvale u modnoj industriji, a dvije možda najvažnije nagrade koje je primila su i Superstar Award nagradu (ona je prva Amerikanka u historiji koja je dobila ovu nagradu)  međunarodnih modnih dizajnera 2003., i odmah sljedeće godine nagradu za životno djelo koju joj je dodijelilo Vijeće modnih dizajnera Amerike.

 

 

 

Njeno ime zajedno sa Calvinom Kleinom i Ralph Lurenom obilježilo je američku modu na prelasku u novi milenij. a njeno modno naslijeđe nastavlja da inspriše nove dizajnere.

 

 

 

donna karan 1992 kampanja
Rosemary McGrotha u kampanji iz 1992.

 

piše_Emina Saletović

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovaj video će vam objasniti zašto je neko voljan platiti 1600 $ za par tenisica