Dženana Hadžihafizbegović: Influenza

Release Date
19/04/2022
piše
Dženana Hadžihafizbegović
karikatura
Admir Delić

I

Slavoj Žižek je stanje. Stanje kao profesija.

Slovenski filozof jedna je od omiljenijih ličnosti među postmodernističkim figurama. Jednom prilikom poručio je da treba izbjegavati zdravu hranu i pomodarstvo života kakav diktiraju zapadnjački organski lanci, časopisi, instagrami. Jer, sukob bića što njeguje organizam preporukama (organski proizvodi, yoga, šetnja), naspram bića što tretira organizam zadovoljstvima (kokain, viski, katran), nije opravdan. Izbjegavamo konzumirati duhan, promile, holesterol, kalorije, ali nema kalkulacije kada je posrijedi ušmrkavanje plemenite prašine sa vodokotlića javnog toaleta, snošaj sa nepoznatom osobom (kondom je zrelost, sigurna zaštita). Odmičemo se od autentičnog iskustva i postajemo posmatrači sudbine. Tim povodom, pozvao je narod i narodnosti da povjeruju kako je zdrava hrana glupa moda, te dodao da treba pušiti, jesti čokoladu i mnogo piti.

 

II

Marihuana nije droga. Pivo nije alkohol. Marihuana je alkohol, a pivo nije droga.

Jednaka dejstva, oboje bezopasno po defaultu, tokom konzumacije stvar je baš kakva je i ona sa jabukama – važno je imati mjeru, ne pretjerati. Marihuana je ljubav, pivo je veselje. Oboje su rahatluk sebi svojstven, istovremeno filtriraju u merak i ćejf. Upotreba potonjih poslastica znači sreću. Jednu pa i drugu. Tuge i nesreće iziskuju ipak neke druge oštrine iz rodoslovlja opijata, nešto luksuznije, agrijesivnije, rekla bih. Efektnost i učinkovitost narkotika iz filma o južnoameričkim kartelima daleko je primjerenija kada je stres na snazi, kada brige more.
Promili kakve u sebi nose pića što zahtijevaju profinjene čaše i accessorise poput kockica leda, šnite limuna, začina i slamku, ključ u bravi su za otvaranje sezone terapijskog tretmana, neophodnog kada život repetira oružje. Jabuka je puna glukoze i ne tretira influenzu.

 

III

U Starom zavjetu jasno je naglašeno da proliti krv znači žrtvovati život, da je krv sinonim za život.

Nije moguće lizati sve rane koje život načini. Vidanje rana što ih se ne opazi golim okom, rana koje su otvorene za bol, ali ne i dodir, što ih se ne osjeća na koži, moguće je tretirati jedino na taj način; unošenjem terapije u organizam. Organizam je sistem unutrašnjosti tijela bića, skrojen i od krvotoka, boli iznutra pa ne može ga se milovati, ljubiti, njegovati pomadama, umirivati melemima. Zacijeliti tako neće. Bol proždire biće odnekud iz ambisa, nutrina vene, osjećaji se cijepaju, a preporuka stručnjaka jeste da organizam traži mnogo tečnosti. Tako ga se i liječi.
U slučaju dobrog zdravlja, litre vode unositi na dnevnoj bazi. Stvar je jednaka i sa narušenim zdravljem; krhkost se odlučuje za čaj, raspeće ličnosti poseže za vinom. S obzirom na stanje u kojem se bićence zateklo pri odluci i odabiru, tečnost jednako djeluje na organizam.

 

IV

Tekućina je blagodat, umije oko energetskog polja bića, vabi astralne projekcije.
Tretira influenzu.

Tekućina poput brzaca svojom snagom odnosi ono za šta je aktivirana, kako je navođena. U čaju i toploj limunadi s medom utapaju se gripa i prehlada, a očaj vrbuje snagu ohlađenih rješenja pa se u kanjonu žestice gube drhtaji, uzdasi. Sjećanja i patnje osim urinom napuštaju nesrećnika još i kroz suze. Malo koga je dunjaluk vidio da plače radosnice. Sve su suze izraz duše što jazuk govori, što se predala iskušenjima maktuba. Vele, udesilo ga, ne trijezni se. Pa i kako bi, zašto kad trijezan valja živjeti, pijan si zaradio kvalitetno valjanje i bandak. To ti je, fakte su ti. Međutim, fenomen veznika „ali“ vješto se utrpa gdje i kada mu odgovara, gdje i kada nam godi.

 

V

Prozirnjača, rospijskog duha, fleksibilna karaktera. Kao ljeto varljiva, dobroćudna, a ozloglašena. Veličanstvena, a profana.

I zato svi poroci, ali rakija.

Maksuzija za čašćavanje. Nazdravljanje u vrlim momentima kada nastupi dobar čas, raspoloženje je. Najskuplju pjesmu sviraju, žena je voljena. Voljena mora biti da je se bije, izdala je, izdaš ti nju, izdaš merhametluk pa je rakija i kada duša sama jade cvili.
Brlja neka iz ostave dok groznica bijesni već treći dan, a gluha je noć i hemija ne djeluje već stavljaj obloge odozdo pa zagrijavaj tabane priglavcima, namaži užareno tijelo, svaku poru na koži vrelim gradima njenim da se isto čim prije ohladi. Ustani pa spomeni, i ozdravi.

Rakija majka, jebi ti to.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.