Dženana Hadžihafizbegović: SOLILOKVIJ

Release Date
19/06/2022

Godina imam nešto manje od koliko je prošlo od smrti Zorana Radmilovića.

Još uvijek imam jednocifreno bora, i sijedih.

Nisam siromašna iskustvom, naprotiv, ali se iskustvo moje dvadesetogodišnje ličnosti ibreti onoj sigurnosti kakvu sam nosila tada, uvjerena da sam najpametnija na svijetu dok se danas sa trideset i jednu osjećam kao gola kita. Generacija smo koja grijehom prži ibadete, ispijamo praznike i ne bogujemo svetinje, a dočekujemo ih i osjećamo. Nismo simbolični ni da se podajemo nekim novim startanjima, sve nam je kao po matrici koja je načeta generacijama prije nas, upotrijebljenoj i izlizanoj odluke radi, a ne zbog upotrebe i djelovanja iste. Storije ne započinjemo od ponedjeljka, od Nove godine, prvog u mjesecu, od rođendana. Smjena decenije kod nas je više žal nego cilj. Ne radujemo se što smo osposobljeni za da nešto sami nego smo tužni što ćemo morati da odustanemo, sami.

Živimo za novac, za mnogo novca.

U zabilješkama života poslije 30. rođendana čitam da će tokom predstojećih, preostalih godina dobre pare da se podaju na dunjalučnosti. I neka vala, dunjaluk pare rodio, dunjaluk neka ih i tretira. Bez jasnog plana i programa prema kojem živimo već je jezgro rasporeda našeg životinjarenja i koordinacije radije proizvod višesatnog ili višednevnog promišljanja nego li je iskustva i osjećaja da se krećemo kroz sopstveni život. To ti valjda dođe pred smrt, dakle na vrijeme. Uglavnom sve odluke što padnu na zaglavlje deadlinea podsjećaju na menstrualni ciklus; znaš tačno kad će i šta da se desi, kako će, koliko da traje. Ili neće. Gutamo metastaze, pomjeramo granice odustajanja, što je zapravo limb jer i ne počinjemo.
Poslije 30. rođendana upisujem i da će biti deveranja sa odlukama koje ne pojektuju vanjštinju, bolest postmodernizma. Plasirali bismo biće u eter, ali sapiosexualnost je progutao kongres estetskih hirurga. Zatežemo lice i bokove, odnose. Sad se jebemo k’o zečevi, ne razmnožavamo se. Ljubav je izmislila sirotinja da može besplatno da jebe. Poštovanje iskazujemo funkcijama, statusima, onima što su nam daleko, a bliske navikavamo na sebe. I još se jebemo.

Pamet su progutale kuloće.

Neka su. Kuloće su kul. Savladaj motanje jointa, nauči da klanjaš bez da gledaš papir na kojem je postupak, izvješti se u kuhinji, nanijeti vrijeme sebi. Vještičari, dušmani, ali umjereno, ljepši su meleci od Iblisa, Iblis je frajerkast, ali vazda biraj mudro između horova anđela i armije demona. Jal ti je pjevati, jal ti je vrištati. To ti je tako, tuge su stvar prošlosti, strahove smještamo u budućnost. Piše u zabilješkama još i da poslije 30. rođendana lamentujemo za minutlim godinama dok je ove pameti, a sve vrijeme povlačićemo loše poteze dok je te iste, ove pameti. Zamisli tek buduće pameti, a ove godine sada podsjećaju na velahavle poteze. Zato treba proljeće kad mu je vakat, jer zima je za radosti.

Po meraku ispratiti godine, a ne po TV programu i onome ko 1. januara pere suđe.

Da namaštavamo kako uprkos nijetima zloduha, sveto bosansko trojstvo opstaje. Da se mi četnici, mi ustaše, mi balije podmirimo jedni kod drugih. Da oni s vrata upozoravaju na tanjir koji nije na Mekkah strani svijeta, da se raduju što smo dijelom, što su dijelom nećega tuđeg, što smo mi tuđi tu njima, što su oni tuđi tu nama uz rame za svečanom trpezom koja u jednom trenutku postaje šank. Za šankom nema nikakvog trojstva, ni šerijata pa smo svi jednako ojađeni u sramoti domaćeg vina i pogana jezika. Sve ofucani fazoni što trbuhozbore veselje.

Poslije 30. rođendana, javio mi bivši partner da je pas zagazio duboko, ostario. Naša je postala sa svojih svega 45 dana starosti. Bila sam tada najpametnija pa sam gledala kako se ona godinama kasnije igra s mojom djecom. Sada se više ni ona ne može igrati, a moju djecu neće dočekati. Njegovu kako čujem, mogla bi.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.