Emotikoni nisu izum kompjuterskog doba?

Da emotikoni možda i nisu izum kompjuterskog doba naveo nas je da se zapitamo Levi Stahl, pisac i direktor promocija na Univerzitetu Chicago Press, koji je čitajući poeziju Roberta Herricka naišao na :), piše HuffingtonPost.

 

Dok sam sinoć čitao poeziju Roberta Herricka, otkrio sam nešto što izgleda kao prvi emotikon!, napisao je Stahl.

 

Posljednja dva znaka u drugom stihu izgledaju kao moderni smajli emotikon. I pojavljuju se odmah nakon fraze smiling yet.  Ovo nije prvi put da je takav emotikon pronađen. Prije nekoliko godina, sličan znak interpunkcije unutar zagrade je pronađen u prepisu koji je 1862 održao Abraham Lincoln. Ovaj put riječ je o emotikonu koji namiguje ;), a postavljen je nakon sugestivne fraze, aplauz i smijeh.

 

smajli

 

Stahl priznaje da bi navodni emotikon mogao biti greška u kucanju. U cilju jasnijeg otkrivanja, on ide malo dalje.

 

Kako bih provjerio da li je riječ o štamparskoj grešci u izdanju koje posjedujem, provjerio sam i u novom, autoritativnom dvotomom izdanju Herrickovih dijela koje su uredili Tom Cain i Ruth Connolly a izdao Oxford University Press prošle godine – Smajli je i tu!, rekao je.

 

Međutim, Alan Jacobs,The New Atlantis, vjeruje da je Stahlov zaključak ahistorijski.

 

Možda je zagradu u pjesmu ubacio moderni lektor. Ne kažemo da se zagrada nije koristila u stihu u Herrickovo doba, koristila se, ali možda ne toj mjeri u kojoj se koristi danas i ne u istim prilikama. Interpunkcija uopšte nije bila uređena u 17. vijeku.

 

Ako se utvrdi da je Herrickov smajli samo štamparska greška, imamo jednu reakciju 🙁

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Piaggio Gita – samohodni autonomni kofer