Emotikoni nisu izum kompjuterskog doba?

Da emotikoni možda i nisu izum kompjuterskog doba naveo nas je da se zapitamo Levi Stahl, pisac i direktor promocija na Univerzitetu Chicago Press, koji je čitajući poeziju Roberta Herricka naišao na :), piše HuffingtonPost.

 

Dok sam sinoć čitao poeziju Roberta Herricka, otkrio sam nešto što izgleda kao prvi emotikon!, napisao je Stahl.

 

Posljednja dva znaka u drugom stihu izgledaju kao moderni smajli emotikon. I pojavljuju se odmah nakon fraze smiling yet.  Ovo nije prvi put da je takav emotikon pronađen. Prije nekoliko godina, sličan znak interpunkcije unutar zagrade je pronađen u prepisu koji je 1862 održao Abraham Lincoln. Ovaj put riječ je o emotikonu koji namiguje ;), a postavljen je nakon sugestivne fraze, aplauz i smijeh.

 

smajli

 

Stahl priznaje da bi navodni emotikon mogao biti greška u kucanju. U cilju jasnijeg otkrivanja, on ide malo dalje.

 

Kako bih provjerio da li je riječ o štamparskoj grešci u izdanju koje posjedujem, provjerio sam i u novom, autoritativnom dvotomom izdanju Herrickovih dijela koje su uredili Tom Cain i Ruth Connolly a izdao Oxford University Press prošle godine – Smajli je i tu!, rekao je.

 

Međutim, Alan Jacobs,The New Atlantis, vjeruje da je Stahlov zaključak ahistorijski.

 

Možda je zagradu u pjesmu ubacio moderni lektor. Ne kažemo da se zagrada nije koristila u stihu u Herrickovo doba, koristila se, ali možda ne toj mjeri u kojoj se koristi danas i ne u istim prilikama. Interpunkcija uopšte nije bila uređena u 17. vijeku.

 

Ako se utvrdi da je Herrickov smajli samo štamparska greška, imamo jednu reakciju 🙁

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Google for Nonprofits od sada dostupan i u Bosni i Hercegovini