ENIS ČIŠIĆ X ENES HUSEINČEHAJIĆ: Edukativni notesi sa eminentnim ličnostima Zemaljskog muzeja

Prošle godine Zemaljski muzej BiH je obilježio 130 godina osnivanja pa su, uz ostale aktivnosti, nastojali odati neku vrstu neuobičajene zahvale prvoj generaciji stručnjaka, koji su svojim radom postavili temelje ove institucije. U saradnji sa ilustratorom Enisom Čišićem i dizajnerom Enesom Huseinčehajićem nastali su notesi sa eminentnim ličnostima Zemaljskog muzeja.

 

zemaljski muzej notesi 2

 

U želji da iznađemo neko vizuelno rješenje koje bi odudaralo od standardnog prisjećanja putem sačuvanih fotografija, došlo se do ideje da se izrade njihovi portreti u crtežu, s motivima u pozadini koji reflktiraju doprinos svakog od njh pojedinačno u oblastima kojim su se bavili. Kako smo u isto vrijeme sa Enisom Čišićem razgovarali o njegovom učešću u realizaciji stalnog postava Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba, predložili smo mu da razmisli o našoj ideji. Uz malo kašnjenje u realizaciji, rezultat je pred nama i više smo nego zadovoljni! Nadamo se da su do sada realizirani portreti samo prva serija zaslužnih uposlenika ZMBiH i da će se ova saradnja nastaviti u budućnosti, te uroditi cijelim nizom produkata koji zadovoljavaju najviše umjetničke i estetske kriterije, ali imaju i snažnu emotivnu poruku te obrazovnu notu, rekao je za FBL Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja.

 

zemaljski muzej notesi

 

Nacrtao sam Borivoja Čovića, Ćiru Truhelku, Karla Patscha, Vaclava Radimsky i Derviša M.Korkuta. Bilo mi je zadovoljstvo raditi na ilustracijama i sarađivati sa sjajnim timom. Počeli smo saradnju prošle godine i ovo je jedan od naših prvih projekata. Radio sam digitalno u želji da portreti budu grafički čisti sa dekorativnim elementima izvučenim iz crteža muzejskih eksponata različitih perioda zavisno od profesije stručnjaka koji je na coveru, kaže Enis Čišić.

 

Notese možete naručiti putem Facebook stranice Zemaljskog muzeja.

 

 

Borivoj Čović (1927-1995.) / Akademik Borivoj Čović svoj radni vijek u najvećoj mjeri posvetio je istraživanju bronzanog i željeznog doba Bosne i Hercegovine s posebnim fokusom na pitanja umjetnosti, metalurgije, religije, te etnogeneze i kulturnog razvoja Ilira.

Portret Borivoj copy

 

 

Ćiro Truhelka (1865 – 1942.) / Prvi kustos i urednik Glasnika Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, jedan od pionira koji su uspostavili stručne i naučne principe djelovanja Muzeja.

Portret Truhelka copy

 

 

Karl Patsch (1865 -1945.) / Dolaskom arheologa Karla Patscha u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine(1898.), počinje sistematsko istraživanje pitanja i problema klasične arheologije i antičkih spomenika.

Portret Carl copy

 

 

Vaclav Radimsky (1831 -1895.) / Vaclav Radimsky pripada prvoj generaciji stručnjaka Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. Iako je kao geolog radio na sređivanju zbirki minerala i geološkog materijala, ostao je trajno upamćen po doprinosu u istraživanju arheoloških, prahistorijskih i antičkih lokaliteta u Bosni i Hercegovini.

Portret Radimsky copy

 

 

Derviš M. Korkut ( 1888 -1969.) Kao kustos i bibliotekar Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, Derviš Korkut obavljao je poslove katalogiziranja zbirki orijentalnih rukopisa i osmanske arhivske građe. Godine 1942. sklonio je i spasio Sarajevsku hagadu pri pokušaju konfiskacije od njemačkog generala, sačuvavši tako ovaj fascinantni rukopis za buduće generacije.

Portret Dervis copy

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Giambattista Valli x H&M: Muzej u Banjoj Luci sinoć pretvoren u centar visoke mode