Evropska premijera dokumentarnog filma HOTEL JUGOSLAVIJA na Berlinaleu

Dokumentarni film HOTEL JUGOSLAVIJA reditelja Nicolasa Wagnièresa predstavlja putovanje kroz vrijeme i prostor beogradskog legendarnog Grand Hotela Jugoslavija. Hotel je izgrađen kao simbol ideala socijalizma, a prošao je kroz sve historijske promjene bivše Jugoslavije.

 

Riječ je o prvom dugometražnom filmu Nicolasa Wagnièresa koji će imati svoju evropsku premijeru u sklopu programa Panorama Dokumente na ovogodišnjem Berlinaleu.

 

[vimeo]https://vimeo.com/238843730[/vimeo]

 

Hotel je podignut u Novom Beogradu 1969, a vremenom je postao mitsko mjesto koje je svjedočilo različitim historijskim momentima od Tita do Miloševića, od socijalizma do nacionalizma, NATO bombardovanje, te sve do korumpiranog ekonomskog liberalizma. Danas je odraz društva Srbije u potrazi za novim prekretnicama.

 

Ovim putovanjem kroz vrijeme i prostor hotela, reditelj Wagnières, čija mama je rođena u bivšoj Jugoslaviji, a on je rođen i odrastao u Švicarskoj, istražuje kolektivno nesvjesno, ali i dio svog identiteta.

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Video behind the scenes: KOZARA ETHNO FUSION by Marko Fehér