Festival njemačkog filma u kinu Meeting Point u Sarajevu

Datum objave
11/11/2021

Od 13. do 17. novembra, u organizaciji Goethe-Instituta, u kinu Meeting Point u Sarajevu bit će održan Festival njemačkog filma, uz slobodan ulaz za sve posjetitelje. Na festivalu će biti prikazano sedam aktuelnih njemačkih igranih filmova sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, Berlinalea, 2019. i 2020. godine, u terminima u 17.30 i 20.30 sati.
Filmovi su tematski fokusirani, društveno relevantni, politički aktuelni, umjetnički vrijedni i nagrađeni mnogim nagradama.

Program u subotu, 13. novembra u 17.30 sati u kinu Meeting Point otvara visoko cijenjena društvena drama Razbijačica sistema u režiji Nore Fingscheidt, koja je 2020. godine nagrađena s osam Njemačkih filmskih nagrada te osvojila niz međunarodnih filmskih i festivalskih nagrada. Nakon projekcije filma, održaće se Q&A sesija sa Nebojšom Jovanovićem (Sarajevo Film Festival). U 20.30 sati uslijediće filmska adaptacija romana Alfreda Döbelina Berlin Alexanderplatz (2020), koji je dobio pet nagrada na Berlinaleu 2020, u režiji Burhana Qurbanija.

U programu su i filmovi Predaleko (nedjelja, 14. novembra u 17.30 sati), Vrijedi izrečena riječ (nedjelja, 14. novembra u 20.30 sati), Časovi perzijskog (ponedjeljak, 15. novembra u 20.30 sati), Audicija (utorak, 16. novembra u 20.30 sati), a festival završava u srijedu, 17. novembra, projekcijom filma A sutra cijeli svijet u 20.30 sati.

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

 

Subota, 13.11. u 17:30 sati

RAZBIJAČICA SISTEMA

Njemačka, 2019, 125 min.

Režija: Nora Fingscheidt

Uloge: Helena Zengel, Albrecht Schuch, Gabriela Maria Schmeide

Hraniteljska porodica, dom za djecu bez roditeljskog staranja, specijalna škola: bez obzira gdje Benni dođe – odmah bude izbačena. Divlja devetogodišnjakinja je ono što se u žargonu centara za socijalni rad zove razbijačica sistema. Pritom Benni želi samo jedno: ljubav, sigurnost i da opet živi sa mamom. Ali ona se boji svoje nepredvidive kćerke. Kada se čini da za Benni više nigdje nema mjesta i da se rješenje ne nazire, Micha, trener za savladavanje nasilja, pokušava je osloboditi iz vrtloga ljutnje i agresije.

   

Subota, 13.11. u 20:30 sati

BERLIN ALEXANDERPLATZ

Njemačka, Holandija, 2020, 183 min.

Režija: Burhan Qurbani

Uloge: Welket Bungué, Albrecht Schuch, Jella Haase, Joachim Król

Iz ekonomske krize Weimarske Republike u današnju Saveznu Republiku klasični roman Alfreda Döblina Berlin Alexanderplatz premješten je ovdje: Franz Biberkopf sada se zove Francis i pobjegao je iz Gvineje Bisao kako bi započeo bolji život u Evropi. Nakon oluje i brodoloma, uspijeva da se spasi i kune se da će postati pristojna osoba. Kada je stigao u Berlin, iskreno se potrudio da ispuni tu zakletvu, ali prijateljstvo s dilerom droge Reinholdom i društvene prilike u Njemačkoj okrenule su se protiv njega. Nadu crpi iz ljubavi prema Mieze, bukvalno prostitutki sa zlatnim srcem, čiji je glas također i glas pripovjedačice, i tako dopušta da se jezik originalnog romana susretne s današnjom stvarnošću.

 

Nedjelja, 14.11. u 17:30 sati

PREDALEKO

Njemačka, 2020, 92 min.

Režija: Sarah Winkenstette

Uloge: Yoran Leicher, Sobhi Awad, Anna König, Anna Böttcher, Andreas Nickl, Petra Nadolny, Julia Hirt, Julia Schmitt

Zbog toga što će njegovo rodno selo zamijeniti rudnik mrkog uglja, dvanaestogodišnji Ben i njegova porodica moraju se preseliti u susjedni grad. Ben je u novoj školi autsajder. I u novom nogometnom klubu stvari za talentovanog napadača ne idu kako je zamišljeno. Uz to sve u školi ima još jedna pridošlica: Tariq, izbjeglica iz Sirije, koji ne samo da Benu krade pažnju u razredu, već i na terenu. Da li će Ben ostati po strani – ili sa svojim konkurentom ima više zajedničkog nego što misli?

 

Nedjelja, 14.11. u 20:30 sati

VRIJEDI IZREČENA RIJEČ

Njemačka, 2019, 122 min.

Režija: İlker Çatak

Uloge: Anne Ratte-Polle, Oğulcan Arman Uslu, Godehard Giese, Sebastian Urzendowsky, Johanna Polley, Jörg Schüttauf, Sandra Bourdonnec, Lina Wendel, Ali Seckiner Alici

Sa Vrijedi izrečena riječ Studentu oskarovcu İlkeru Çataku uspijeva da napravi duhovitu ljubavnu priču mimo kulturoloških i društvenih konvencija. Dirljiv film o hrabrosti, susrestima sa nepoznatim, rizikovanjem i izazovima. Uporedo se film igra sa ustaljenim društvenim klišejima i predrasudama, kako bi iste mudro i suptilno razoružao.

 

Ponedjeljak, 15.11. u 20:30 sati

ČASOVI PERZIJSKOG

Njemačka, Rusija, 2020, 127 min.

Režija: Vadim Perelman

Uloge: Nahuel Pérez Biscayart, Lars Eidinger, Jonas Nay, Leonie Benesch, Lola Bessis, Nico Ehrenteit, Ingo Hülsmann

Mladog Belgijanca Gillesa 1942. godine u okupiranoj Francuskoj hapsi SS i zajedno s drugim Jevrejima deportuje u koncentracioni logor u Njemačkoj. Tamo za dlaku izbjegava smrt, tvrdeći da nije Jevrej nego Perzijanac. Ali uskoro ponovo dolazi u opasnost. Šef logorske kuhinje, oficir po imenu Koch, sanja da nakon rata otvori restoran u Iranu i zbog toga želi da nauči Perzijski. Gillesa mora da ga poduči farsiju – iako sam ne zna ni jednu riječ.  Prisiljen je da izmisli potpuno novi jezik, riječ po riječ. Na neobičanu suradnju njih dvojice okolina reaguje ljubomorom i zavišću. Gilles postaje svjestan da sebi ne smije priuštiti niti jednu grešku – jer će se razotkriti.

 

Utorak, 16.11. u 20:30 sati

AUDICIJA

Njemačka, Francuska, 2019, 99 min.

Režija: Ina Weisse

Uloge: Nina Hoss, Ilja Monti, Simon Abkarian, Jens Albinus, Serafin Mishiev

Ana, profesorica violine, na prijemnom se ispitu u muzičkoj školi zalaže za Alexandra, u kome prepoznaje veliki talent. Posvećuje mu mnogo energije i pažnje pripremajući ga za sljedeći ispit ne bi li dokazala da je bila u pravu. Sve više vremena provodi sa Alexandrom nego sa svojim desetogodišnjim sinom Jonasom, te se između dvojice dječaka rađa rivalstvo. Istovremeno joj brak sa graditeljem instrumenata zapada u duboku krizu. Ana se sve više udaljava od porodice i ulazi u vezu s kolegom Christianom, koji je poziva da se priključi njegovom kvartetu. Nakon Aninog neuspjeha na zajedničkom koncertu, pritisak na nju raste. Aleksandar ostaje njena jedina nada, i ona sve više ulaže u njega. Na sam dan ispita, događaji, međutim, kreću tragičnim putem.

 

Srijeda, 17.11. u 20:30 sati

A SUTRA CIJELI SVIJET

Njemačka, 2020, 111 min.

Režija: Julia von Heinz

Uloge: Mala Emde, Noah Saavedra, Tonio Schneider

Inspirirana ličnim doživljajima, Julia von Heinz je, zajedno sa Johnom Questerom, napisala scenarij za ovaj film. U glavnoj ulozi je fascinantna Mala Emde (303) kao ratoborna mlada žena koja se u navali osjećanja nalazi pred radikalnim odlukama. Pored nje, i Noah Saavedra (Prijatelj), Tonio Schneider i Luisa-Céline Gaffron (Kad je Hitler ukrao rozog kunića) predstavljaju nipošto manje uzbudljiva glumačka otkrića.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Poslušajte kako pjeva Robert Downey Jr.