Filmove nagrađene Srcem Sarajeva pogledajte u kinu Meeting Point

Datum objave
10/01/2022

U kinu Meeting Point u Sarajevu ovog mjeseca publika ima priliku pogledati filmovi koji su osvojili Srce Sarajeva na 27. Sarajevo Film Festivalu: film Konačna sloboda (Njemačka, Austrija) Sebastiana Meisea, dobitnika Srca Sarajeva za najbolji film i za najboljeg glumca Georga Friedricha te film Kelti (Srbija), za koji je Milica Tomović osvojila Srce Sarajeva za najbolju rediteljicu.

Sebastian Meise, reditelj filma ‘Konačna sloboda’

Radnja filma Konačna sloboda, austrijskog kandidata za Oscara i dobitnika Nagrade žirija u programu Izvjestan pogled festivala u Cannesu, događa se u poslijeratnoj Njemačkoj. Hans (Franz Rogowski – Victoria, Undine, Transit) uvijek iznova završava u zatvoru zbog zloglasnog članka 175, koji mušku homoseksualnost tretira kao kazneno djelo. Nakon što je preživio nacistički koncentracijski kamp, Hansa 1945. prebacuju ravno u zatvor, gdje upoznaje osuđenog ubojicu Viktora (Georg Friedrich – Helle Nächte – Srebrni medvjed za najboljega glumca). Tokom Hansovih čestih povrataka, prvotna netrpeljivost između dvojice muškaraca prerasta u nešto poput ljubavi.

Konačna sloboda je na repertoaru kina Meeting Point 13. i 16. januara u 20.30 sati, a 15. januara u 17.30 sati.

Milica Tomović, Srce Sarajeva za najbolju rediteljicu

Radnja filma Kelti, dugometražnog prvijenca Milice Tomović, događa se u Beogradu 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu kćerkice Minje koja mu uljepšava tmurnu svakodnevnicu. Minja slavi osmi rođendan. Umjesto da na poklon dobije koker španijela, tu je susjedov tronogi pas da se s njim igra, a torta je napravljena s margarinom umjesto puterom. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u nindža kornjače, dok se za to vrijeme odrasli okupljaju u kuhinji. Pijano veče puno duhanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak.

Film Kelti na programu kina Meeting Point je 12. i 15. januara u 20.30 sati, a 14. januara u 17.30 sati.

Na repertoaru je i komedija Danisa Tanovića Deset u pola s Brankom Đurićem i Izudinom Bajrovićem u glavnim ulogama: 10., 12. i 16. januara u 17.30 sati, a 14. januara u 20.30 sati.

Novi film Srđana Dragojevića Nebesa, neobična i provokativna mračna komedija autora filmova Mi nismo anđeli i Parada, na programu je 10. januara u 20.30 sati, a 11. januara u 17.30 sati.

Spider-Man: Put bez povratka, najnoviji film iz franšize o tom strip junaku, prvi film u pandemijskoj eri koji je zaradio više od milijardu američkih dolara na svjetskim kino blagajnama, na programu kina Meeting Point je 11. januara u 20.30 sati, a 13. januara u 17.30 sati.

Broj mjesta u kinu Meeting Point je ograničen, a program se odvija u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi. Mjere za zaštitu zdravlja uključuju dezinfekciju obuće i ruku pri ulasku u kino Meeting Point, fizički razmak prilikom ulaska i izlaska iz kino sale, sjedenje na obilježenim mjestima, nošenje zaštitne maske prilikom ulaska i izlaska iz kina kao i tokom projekcije.

Cijena ulaznice je 8 KM, odnosno 5 KM za studente i penzionere. Ulaznice se mogu kupiti online putem web stranice kina Meeting Point.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
hamlet narodno pozoriste tuzla (4)
Tuzlanski HAMLET u Sarajevu