Forbes: MacKenzie Scott je najmoćnija žena na svijetu

Release Date
22/12/2021
fotografija
Elena Seibert / @mackenziescott2020

FORBES je objavio listu 100 najmoćnijih žena na svijetu, a prvu poziciju zauzela je filantropkinja MacKenzie Scott, koja je iza sebe na listi ostavila Kamalu Harris, Christine Lagarde, Marry Garru i Melindu Gates.

Forbes tvrdi kako novac definitivno nije ključan kriterij za ulazak na ovu slavnu listu nego naglasak stavlja na djelovanje, odnosno način na koji osoba koristi svoje resurse, svoj novac i svoj položaj kako bi svijet učinila boljim mjestom.

U tekstu o najmoćnijoj ženi svijeta, Forbesova Maggie McGrath piše da je Scott nakon razvoda od Bezosa dobila ogromna sredstva koja je velikom brzinom počela dijeliti u humanitarne svrhe.

Prije tri godine MacKenzie Scott bila je autorica, supruga i majka četvero djece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a ’90-ih je pomogla svom suprugu pokrenuti Amazon. Ostala je u sjeni – ali onda se razvela od Jeffa Bezosa, dobila četvrtinu njegovog udjela u Amazonu i gotovo odmah počela planirati kako će sve to dati. ‘Imam nesrazmjernu količinu novca za podijeliti’, napisala je u maju 2019. kada je potpisala obećanje darivanja i pritom obećala da će dati barem polovicu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, piše McGrath.

U nešto više od dvije godine, Scott, koja vrijedi 57 milijardi dolara, dala je 8.6 milijardi dolara za 780 organizacija koje promiču pitanja koja uključuju ravnopravnost spolova, rasnu pravdu i javno zdravstvo.

Za usporedbu, Fondacija Gates, koja ima gotovo 1800 zaposlenika, 2020. je zaradila 5.8 milijardi dolara bespovratnih sredstava. Scott je te godine podijelila nešto više od 5.8 milijardi dolara. I, što je najvažnije, ona koristi filozofiju davanja ‘bez ograničenja’, što znači da svaka organizacija može koristiti sredstva kako god smatra prikladnim, ističe Forbesova autorica.

Na 48. mjestu nalazi imunologinja Özlem Türeci, inače i suosnivačica biotehnološke tvrtke BioNTech, koja je razvila prvu mRNA Covid vakcinu. Na 94. mjestu nova je predsjednica Tanzanije Samia Suluhu Hassan čiji je autoritet bio ključan u implementiranju Covid protokola u Tanzaniji.

Na ovogodišnjoj listi našla su se i neka poznata lica iz popularne kulture poput Taylor Swift, Rihanne i Beyoncé. Taylor Swift na 78. se mjestu našla zbog izuzetno moćne odluke da ponovno snimi svoje stare albume te vrati prava na svoja ranija muzička ostvarenja.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.