Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika dostupan u BiH

Od danas žene u BiH mogu uraditi Serenity test, kompanije Genoma, kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke i raka jajnika, putem CryoSavea vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija

 

Serenity test je najnapredniji genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika. Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika, žene dobivaju informaciju da li nose genetsku mutaciju odnosno predispoziciju za obolijevanje sa pouzdanim rezultatima od 99,99 % koji stižu u roku 2 sedmice.

 

Serenity  1

Ovaj test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice (unutrašnja strana obraza). Cijena testa je od 590 eura i trenutno je najpovoljniji u našem regionu.

 

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena. Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu, a koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do veoma niske stope preživljavanja pacijentica. Trenutne standardne procedure mogu samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju.

 

Test Serenity spašava živote identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije. Ovaj test je prekretnica u preventivnoj medicini.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Da li ste za crni sladoled?