Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika dostupan u BiH

Od danas žene u BiH mogu uraditi Serenity test, kompanije Genoma, kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke i raka jajnika, putem CryoSavea vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija

 

Serenity test je najnapredniji genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika. Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika, žene dobivaju informaciju da li nose genetsku mutaciju odnosno predispoziciju za obolijevanje sa pouzdanim rezultatima od 99,99 % koji stižu u roku 2 sedmice.

 

Serenity  1

Ovaj test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice (unutrašnja strana obraza). Cijena testa je od 590 eura i trenutno je najpovoljniji u našem regionu.

 

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena. Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu, a koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do veoma niske stope preživljavanja pacijentica. Trenutne standardne procedure mogu samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju.

 

Test Serenity spašava živote identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije. Ovaj test je prekretnica u preventivnoj medicini.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ovo možda niste znali o čaju