German.Local.Culture. – Craft: Iskustvo i uživanje u tajnama starih zanata

Datum objave
01/09/2021
naslovna fotografija
Atelier Andre Maier / www.bayern.by / Dietmar Denger

Gradovi i regioni Njemačke prepuni su tradicije, vijekovima starog naslijeđa i prastarih zanata. Kampanja German.Local.Culture i njen segment Craft koji se bavi zanatstvom, prikazuju posjetiteljima gdje će sve imati priliku da otkriju nezaobilazna zanatska iskustva, kada putovanja ponovo budu bila moguća.

 

Moda sa historijom: regionalne nošnje

Regionalni diverzitet Njemačke ogleda se i u velikoj raznolikosti tradicionalnih nošnji koja svjedoči o običajima koji su se održali tokom proteklih vijekova. Na primjer, u Bavarskoj ručno rađeni lederhosen (tradicionalne kožne pantalone) i dirndl (narodna haljina) još uvek igraju važnu ulogu u svakodnevnom životu mnogih ljudi. Slična je situacija i Lausitzi, kao i u Spreewaldu, čiji stanovnici njeguju svoja kulturološka obelježja u svakodnevnom odijevanju. Posebno i nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje je prilika da vide dugotrajan proces izrade tradicionalnih nošnji. Jedna od popularnih atrakcija za fotografisanje na Schwarzwaldu je radionica za umjetničku izradu tradicionalnih bollenhut šešira koji su karakteristični po velikim crvenim pom-pom ukrasima.

Bavaria: leather pants tattoo artist, Michael Thalhammer / izvor www.bayern.by / autor_Bernhard Huber

 

Neobični dizajnerski predmeti

Mladi dizajn made in Germany je inspirisan lokalnom kulturom. U Weimaru se svjetski poznati dizajn Bauhausa i dalje reinterpretira više od jednog vijeka nakon osnivanja pokreta. Ili pak u Berlinu, gdje moderne prodavnice izlažu i prodaju upcycled predmete. Svi oni koji su zainteresovani za neobične i lijepe stvari treba obavezno da posjete sajam dizajna Stijl koji se održava u mnogim gradovima – na ovom sajmu može se pronaći kreativna i nesvakidašnja garderoba, nakit i modni dodaci proizvedeni mahom u malim održivim radionicama.

GNTB / Julia Nimke

 

Pretvaranje tradicionalnog pečenja hljeba u umjetnost

U Njemačkoj je hljeb više od namirnice. Njemačka umjetnost pečenja pokriva oko 3.200 vrsta hljeba i dodata je na listu nematerijalne kulturne baštine nacionalne komisije UNESCO-a. Štaviše, u njemačkom jeziku postoji gotovo pet stotina poslovica u kojima se pojavljuje hljeb. Porodična preduzeća širom njemačkih regiona generacijama gaje tradiciju pečenja hljeba; svi imaju veliku ljubav prema svom zanatu i snažno se fokusiraju na visokokvalitetne sastojke i dugotrajan, promišljen proces proizvodnje. Činjenica da sve veći broj pekara proširuje svoje znanje pohađajući sommelier kurseve za hljeb je još jedan dokaz da Njemačka svoj hljeb shvata vrlo ozbiljno.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fotografkinja INGE PRADER udahnula novi život slikama GUSTAVA KLIMTA