German.Local.Culture. – Flair: Od tradicionalne ‘fachwerk’ arhitekture do street-arta

Jedinstvena atmosfera njemačkih gradova

Release Date
07/08/2021
naslovna fotografija
Margravial Opera House / GNTB/Julia Nimke

Privukavši 5,2 miliona putovanja u 2020. godini, gradske destinacije i dalje su ostale vodeći segment za dolazni turizam u Njemačku iz Evrope, uprkos značajnom padu zbog pandemije korona virusa. Zatim (sa 1,6 miliona) slijede turistički obilasci različitih destinacija. Posjete gradovima su također na vrhu liste kada je riječ o putničkim namjerama za 2021. godinu. Jedna od ovogodišnjih tema kampanje Turističke organizacije Njemačke (DZT) – Flair bavi se upravo gradskim destinacijama i urbanim životom u kombinaciji sa prikazivanjem regionalnih korena, historije i savremenih kulturnih događaja. Flair se fokusira na iskustva u kojima se može uživati čak i u uslovima nametnutim korona virusom i ima za cilj da inspiriše putnike da u budućnosti posjete Njemačku.

Regionalni pejzaži Njemačke odišu svojom posebnom atmosferom ne samo zahvaljujući karakterističnom  geografskom položaju, već i zbog historijskih događaja i kulturnih utjecaja. Od prizora slamnatih krovova na sjeveru, do bogato oslikanih fasada u Gornjoj Bavarskoj; od ciglanih gotičkih građevina pa sve do modernističke arhitekture – šarm gradova određen je regionom u kojem se nalaze.

 

 

Kod kuće u Njemačkoj: opera

Klasično obučeni vokali, raskošni kostimi, maštovite scenografije i orkestarska muzika koja ispunjava gledalište: opera kao umjetnička forma angažuje tako mnogo čula. Njemačka je odredište iz snova za sve one koji vole operu. Otprilike jedna trećina svih predstava širom svijeta održava se u operskim dvoranama u Njemačkoj, kojih ima više od 80. Njemačke operske dvorane mogu da budu veličanstvene historijske koncertne sale sa plišanim namještajem, ukrašenim štukaturama i mermerom, ali i elegantni, moderni i svedeni prostori; a u njima se održava širok spektar produkcija – od baroknih do savremenih.

Mnoge operske dvorane i koncertne sale su već osmislile strategije koje će im omogućiti da nastave sa radom u uslovima korona virusa i fleksibilno prilagođavaju svoje programe trenutnoj situaciji.

 

Case Maclaim art / Berlin / fotografija FBL

Svježe i zabavno: street art u njemačkim gradovima

Street art – samo se jednostavno pojavi i iznenadi vas, u street artu svi mogu da uživaju uvek i potpuno besplatno, street art može da rasplamsa maštu – ovaj vid umjetnosti dodao je boju na zidove njemačkih gradova, a često je uspio u tome da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti. Pored spontanih radova grafiti umetnika, u njemačkim gradovima se redovno održavaju organizovani festivali ulične umjetnosti koji okupljaju etablirane članove scene kako bi se cijela područja pretvorila u galerije na otvorenom.

 

fontana i kuće u starom gradu Mainzu /GNTB/Julia Nimke

Šarm njemačke srednjovjekovne arhitekture

Poseban šarm njemačkim gradskim jezgrima i seoskim ulicama daju stare ali savršeno očuvane fachwerk građevine koje su preživjele vjekove, a iza ovog imena krije se karakteristična vrsta gradnje gde drvena konstrukcija nije skrivena fasadom. Neki od ovih svjedoka davnih vremena su čak dobile status UNESCO-ve svjetske baštine. U Njemačkoj turisti mogu da uživaju u spektakularnim prizorima oko čak 2,5 miliona građevina i crkava sagrađenih na ovaj način, duž njemačke rute Fahverk kuća (Deutsche Fachwerkstraße) na primer.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
The Soteria Method: Štikle kao sredstvo za samoodbranu