German.Local.Culture. – Flair: Od tradicionalne ‘fachwerk’ arhitekture do street-arta

Jedinstvena atmosfera njemačkih gradova

Release Date
07/08/2021
naslovna fotografija
Margravial Opera House / GNTB/Julia Nimke

Privukavši 5,2 miliona putovanja u 2020. godini, gradske destinacije i dalje su ostale vodeći segment za dolazni turizam u Njemačku iz Evrope, uprkos značajnom padu zbog pandemije korona virusa. Zatim (sa 1,6 miliona) slijede turistički obilasci različitih destinacija. Posjete gradovima su također na vrhu liste kada je riječ o putničkim namjerama za 2021. godinu. Jedna od ovogodišnjih tema kampanje Turističke organizacije Njemačke (DZT) – Flair bavi se upravo gradskim destinacijama i urbanim životom u kombinaciji sa prikazivanjem regionalnih korena, historije i savremenih kulturnih događaja. Flair se fokusira na iskustva u kojima se može uživati čak i u uslovima nametnutim korona virusom i ima za cilj da inspiriše putnike da u budućnosti posjete Njemačku.

Regionalni pejzaži Njemačke odišu svojom posebnom atmosferom ne samo zahvaljujući karakterističnom  geografskom položaju, već i zbog historijskih događaja i kulturnih utjecaja. Od prizora slamnatih krovova na sjeveru, do bogato oslikanih fasada u Gornjoj Bavarskoj; od ciglanih gotičkih građevina pa sve do modernističke arhitekture – šarm gradova određen je regionom u kojem se nalaze.

 

 

Kod kuće u Njemačkoj: opera

Klasično obučeni vokali, raskošni kostimi, maštovite scenografije i orkestarska muzika koja ispunjava gledalište: opera kao umjetnička forma angažuje tako mnogo čula. Njemačka je odredište iz snova za sve one koji vole operu. Otprilike jedna trećina svih predstava širom svijeta održava se u operskim dvoranama u Njemačkoj, kojih ima više od 80. Njemačke operske dvorane mogu da budu veličanstvene historijske koncertne sale sa plišanim namještajem, ukrašenim štukaturama i mermerom, ali i elegantni, moderni i svedeni prostori; a u njima se održava širok spektar produkcija – od baroknih do savremenih.

Mnoge operske dvorane i koncertne sale su već osmislile strategije koje će im omogućiti da nastave sa radom u uslovima korona virusa i fleksibilno prilagođavaju svoje programe trenutnoj situaciji.

 

Case Maclaim art / Berlin / fotografija FBL

Svježe i zabavno: street art u njemačkim gradovima

Street art – samo se jednostavno pojavi i iznenadi vas, u street artu svi mogu da uživaju uvek i potpuno besplatno, street art može da rasplamsa maštu – ovaj vid umjetnosti dodao je boju na zidove njemačkih gradova, a često je uspio u tome da premosti jaz između prošlosti i sadašnjosti. Pored spontanih radova grafiti umetnika, u njemačkim gradovima se redovno održavaju organizovani festivali ulične umjetnosti koji okupljaju etablirane članove scene kako bi se cijela područja pretvorila u galerije na otvorenom.

 

fontana i kuće u starom gradu Mainzu /GNTB/Julia Nimke

Šarm njemačke srednjovjekovne arhitekture

Poseban šarm njemačkim gradskim jezgrima i seoskim ulicama daju stare ali savršeno očuvane fachwerk građevine koje su preživjele vjekove, a iza ovog imena krije se karakteristična vrsta gradnje gde drvena konstrukcija nije skrivena fasadom. Neki od ovih svjedoka davnih vremena su čak dobile status UNESCO-ve svjetske baštine. U Njemačkoj turisti mogu da uživaju u spektakularnim prizorima oko čak 2,5 miliona građevina i crkava sagrađenih na ovaj način, duž njemačke rute Fahverk kuća (Deutsche Fachwerkstraße) na primer.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na današnji dan prije 20 godina rođen je EXIT!