German.Local.Culture – Green: Kako istražiti Njemačku na ekološki održiv način?

Release Date
24/06/2021
naslovna fotografija
Stuttgart Marketing GmbH/ Julia Lassner, globusliebe.com & Jana Zieseniß, sonne-wolken.de

Čak i tokom pandemije, njemačke gradske regije nude mnogo načina za kombinovanje ekološki održivog odmora sa privlačnošću gradskog odmora. Kampanja Turističke organizacije Njemačke (DZT) German.Local.Culture. – fokusira se na ovu raznolikost u svojoj temi Green: svi oni koji posjećuju njemačke gradove mogu podjednako da uživaju i u živopisnoj atmosferi, kulturi i historijskim lokalitetima, ali i u prostranim parkovima i zelenim površinama. Na obodima gradskih četvrti, seoski parkovi i šume pružaju zelenu scenografiju za opuštanje. Kako se urbani centri i ruralne regije sve više približavaju (što je olakšano, između ostalog, pogodnim saobraćajnim vezama) – iskustvu odmora se dodaje sasvim nova dimenzija: boravak sa noćenjem u gradu se prožima sa istraživanjem predivnih okolnih prostranstava, ili se opuštanje na seoskim destinacijama začini sa vrevom gradskog života.

 

Slobodno vrijeme i avantura u njemačkim šumama

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi sa gotovo trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od područja Rur do Zauerlanda, od Kelna do regije Ajfel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus – ovdje je priroda uvijek na dohvat ruke. Zelene površine nude posjetiteljima mnoštvo mogućnosti: oni koji traže opuštanje, na primjer, mogu da napune baterije uranjanjem u šumu, dok oni skloniji avanturi mogu da se popnu visoko u krošnje drveća i prošetaju stazama koje su na njima postavljene pomoću užadi. Inače, šumarski muzeji i centri za posjetitelje u nacionalnim parkovima nude i  edukativni program. U mnogim šumskim regionima šumski rendžeri vode posjetitelje u ture u njihov tajnoviti svijet koji ovom prilikom mogu da istraže izbliza.

GNTB/Francesco Carovillano / Garmisch-Partenkirchen: pogleda iznad hodočasničke crkve Sankt Anton

Izvor energije u srcu prirode

Otprilike trećina njemačke kopnene površine je pod posebnom zaštitom kao park prirode ili nacionalni park, a pažljivo i odgovorno upravljanje prirodnim ljepotama zemlje omogućava posjetiteljima da ovdje provedu nezaboravno i okrepljujuće vrijeme. Mitovi i legende su često neraskidiv dio geografski specifičnih mjesta kao što su obale rijeka ili litice, a mnogi ljudi vjeruju da upravo ova mjesta poseduju određenu energiju. U ove slučajeve ubrajaju se, na primjer, atraktivno i neobično ispucalo kamenje Ekternstajne (Exetrnsteine) u Vestfaliji, Nebeska staza kraj Nebre (mjesto na kojem je otkriven Nebra nebeski disk iz Bronzanog doba) ili neolitske grobnice u šumi Everstorf u Meklenburgu. Pješčane stijene u nacionalnom parku Saksonske Švajcarske u blizini Drezdena također su vijekovima inspirisale ljude pa je tako pionir održivog razvoja Sven-Erik Hitzer osmislio malu zajednicu Šmilka (Schmilka) kao održivo naselje za odmor na granici sa Češkom.

GNTB/Julia Nimke / Dagebuell: Wadden Sea

Bosonogi u Vadenskom moru

Vadensko more nalazi se na sjeverozapadu Njemačke i predstavlja regiju sa najvećom površinom obalnog blata na svijetu. Kada se plima povuče bosonogi posjetitelji se mogu pridružiti stručnjacima u istraživanju ovog neobičnog pejzaža i njegovih karakterističnih stanovnika među kojima su smeđi rakovi,  nebrojene vrste ptica, gliste i još mnogo drugih. Također, ne treba zaobići ni Haligen – mala, praktično netaknuta ostrva koja su ponekad usljed olujnih plima sasvim poplavljena. Obala Sjevernog mora je veoma pristupačna ukoliko dolazite iz sjevernih njemačkih regija oko Hamburga i Bremena.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Na Maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo održat će se PROLJETNO JAVNO ČITANJE