German.Local.Culture – Green: Kako istražiti Njemačku na ekološki održiv način?

Datum objave
24/06/2021
naslovna fotografija
Stuttgart Marketing GmbH/ Julia Lassner, globusliebe.com & Jana Zieseniß, sonne-wolken.de

Čak i tokom pandemije, njemačke gradske regije nude mnogo načina za kombinovanje ekološki održivog odmora sa privlačnošću gradskog odmora. Kampanja Turističke organizacije Njemačke (DZT) German.Local.Culture. – fokusira se na ovu raznolikost u svojoj temi Green: svi oni koji posjećuju njemačke gradove mogu podjednako da uživaju i u živopisnoj atmosferi, kulturi i historijskim lokalitetima, ali i u prostranim parkovima i zelenim površinama. Na obodima gradskih četvrti, seoski parkovi i šume pružaju zelenu scenografiju za opuštanje. Kako se urbani centri i ruralne regije sve više približavaju (što je olakšano, između ostalog, pogodnim saobraćajnim vezama) – iskustvu odmora se dodaje sasvim nova dimenzija: boravak sa noćenjem u gradu se prožima sa istraživanjem predivnih okolnih prostranstava, ili se opuštanje na seoskim destinacijama začini sa vrevom gradskog života.

 

Slobodno vrijeme i avantura u njemačkim šumama

Njemačka je jedna od najgušće pošumljenih zemalja u Evropi sa gotovo trećinom kopnene površine prekrivene šumom. Od područja Rur do Zauerlanda, od Kelna do regije Ajfel ili od oblasti Rajna-Majna do brda Taunus – ovdje je priroda uvijek na dohvat ruke. Zelene površine nude posjetiteljima mnoštvo mogućnosti: oni koji traže opuštanje, na primjer, mogu da napune baterije uranjanjem u šumu, dok oni skloniji avanturi mogu da se popnu visoko u krošnje drveća i prošetaju stazama koje su na njima postavljene pomoću užadi. Inače, šumarski muzeji i centri za posjetitelje u nacionalnim parkovima nude i  edukativni program. U mnogim šumskim regionima šumski rendžeri vode posjetitelje u ture u njihov tajnoviti svijet koji ovom prilikom mogu da istraže izbliza.

GNTB/Francesco Carovillano / Garmisch-Partenkirchen: pogleda iznad hodočasničke crkve Sankt Anton

Izvor energije u srcu prirode

Otprilike trećina njemačke kopnene površine je pod posebnom zaštitom kao park prirode ili nacionalni park, a pažljivo i odgovorno upravljanje prirodnim ljepotama zemlje omogućava posjetiteljima da ovdje provedu nezaboravno i okrepljujuće vrijeme. Mitovi i legende su često neraskidiv dio geografski specifičnih mjesta kao što su obale rijeka ili litice, a mnogi ljudi vjeruju da upravo ova mjesta poseduju određenu energiju. U ove slučajeve ubrajaju se, na primjer, atraktivno i neobično ispucalo kamenje Ekternstajne (Exetrnsteine) u Vestfaliji, Nebeska staza kraj Nebre (mjesto na kojem je otkriven Nebra nebeski disk iz Bronzanog doba) ili neolitske grobnice u šumi Everstorf u Meklenburgu. Pješčane stijene u nacionalnom parku Saksonske Švajcarske u blizini Drezdena također su vijekovima inspirisale ljude pa je tako pionir održivog razvoja Sven-Erik Hitzer osmislio malu zajednicu Šmilka (Schmilka) kao održivo naselje za odmor na granici sa Češkom.

GNTB/Julia Nimke / Dagebuell: Wadden Sea

Bosonogi u Vadenskom moru

Vadensko more nalazi se na sjeverozapadu Njemačke i predstavlja regiju sa najvećom površinom obalnog blata na svijetu. Kada se plima povuče bosonogi posjetitelji se mogu pridružiti stručnjacima u istraživanju ovog neobičnog pejzaža i njegovih karakterističnih stanovnika među kojima su smeđi rakovi,  nebrojene vrste ptica, gliste i još mnogo drugih. Također, ne treba zaobići ni Haligen – mala, praktično netaknuta ostrva koja su ponekad usljed olujnih plima sasvim poplavljena. Obala Sjevernog mora je veoma pristupačna ukoliko dolazite iz sjevernih njemačkih regija oko Hamburga i Bremena.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Top Gun
TOP GUN: MAVERICK stiže u kina ovog maja