GOETHE-INSTITUT i PREDSTAVNIŠTVO NJEMAČKE PRIVREDE u BiH organizuju prvi zajednički DAN KARIJERE u Sarajevu

Datum objave
18/11/2022

Pod motom Vaša budućnost ovdje i sada, Goethe-Institut i Predstavništvo njemačke privrede u BiH (AHK BiH) 23. novembra 2022. godine od 12:00 do 16:00 sati po prvi put zajedno organiziraju događaj pod nazivom Dan karijere za učenike završnih razreda  srednjih škola Kantona Sarajevo. Na događaju u glavnoj zgradi Goethe-Instituta (Džidžikovac 5) kompanije i organizacije sa sjedištem u Bosni i Hercegovini će na info štandovima predstaviti svoju djelatnost i poslovne perspektive za mlade u njihovoj zemlji, te savjetovati ih o potrebnim tehničkim i jezičkim kvalifikacijama. Osim toga, Goethe-Institut nudi obuku Prijava za posao, a portal Mojposao će pružiti informacije o novim trendovima na tržištu rada u Bosni i Hercegovini.

Dan karijere je prvi zajednički događaj Goethe-Instituta i Predstavništva njemačke privrede u BiH koji se realizuje u sklopu Sporazuma o intenziviranju saradnje u oblasti kvalifikacija stručnih kadrova i promociji mladih talenata, koji je potpisan 10. novembra 2022. godine – dan prije velike proslave 25. godišnjice postojanja Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Jača saradnja između naše dvije njemačke organizacije temelji će se na redovnoj razmjeni informacija o našim aktivnostima, posredovanju u ostvarivanju novih kontakata i podršci u promovisanju projekata, ali i jezičkoj i interkulturalnoj kvalifikaciji stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, objasnila je Stefanie Ziska, direktorica Predstavništva njemačke privrede u BiH.

Direktorica Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini, Simone Voigt dodala je: Zajedničkom organizacijom godišnjeg Dana karijere želimo podržati bosanskohercegovačke maturante u njihovoj poslovnoj orijentaciji i dati im bolje prilike za profesionalnu budućnost u njemačkim kompanijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Za narednu godinu Predstavništvo njemačke privrede u BiH i Kulturni institut Savezne Republike Njemačke planiraju uspostaviti program stručne prakse za učenike završnih razreda srednjih i stručnih škola u njemačkim kompanijama i organizacijama u Bosni i Hercegovini.

Dan karijere je i dio projekta StayNet Goethe-Instituta u jugoistočnoj Evropi koji za cilj ima suprostaviti se ozbiljnom nedostatku stručnih radnih snaga i zabrinjavajućoj nezaposlenosti mladih u zemljama Zapadnog Balkana, te otvoriti  mladim ljudima nove mogućnosti za profesionalnu budućnost u svojoj matičnoj zemlji.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pogledajte kako izgleda ekipa filma FORREST GUMP dvadeset godina nakon premijere