HOMETOWN: Artez naslikao mural posvećen Beogradu, svom rodnom gradu

U Beogradu je osvanuo novi mural ‘Hometown’ umjetnika Arteza. Nastao je početkom 2020. u strogom cenrtu grada, tik pored glavne pješačke zone Beograda, tačnije u unutrašnjem dvorištu objekta koji se nalazi između Čika Ljubine i Knez Mihajlove ulice. Za oslikavanje murala je bilo potrebno oko 14 dana, ali je zbog otežavajućih okolnosti vezanih za pandemiju cijeli projekt trajao nešto više od dva mjeseca.

 

Artez_HometownMural_Belgrade_Serbia_2020_12_mini

 

Tematski okvir za ovaj mural je bio Beograd, pa se tako na slici mogu prepoznati neki od najupečatljivijih simbola grada, Kalemegdanska tvrđava, vrabac. Sama priča ili poruka murala se može tumačiti na više načina, a počinje pitanjem: ‘Gdje se vrabac zaputio?’ ili ‘Kuda ide Beograd?’ Gdje god da je krenuo, bitno je da ima podršku, jer sa vjetrom u krilima sve je lakše, rekao nam je Artez.

 

Do sljedeće posjete Beogradu online ćemo uživati u ovom muralu.

 

///

Artez je rođen u Beogradu 1988. godine, diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu 2013. Proteklih 12 godina bavi se uličnom umjetnošću pod pseudonimom ‘Artez’ i trenutno je jedan je od najistaknutijih domaćih uličnih umjetnika. Tokom proteklih nekoliko godina aktivan je na internacionalnoj sceni ulične umjetnosti – svoj trag je ostavio u mnogim evropskim gradovima – Berlinu, Zagrebu, Helsinkiju, Rimu, Bukureštu, Parizu, ali u u brojnim gradovima širom Brazila i Indije. U pauzama između putovanja živi i radi u Beogradu.

 

Artez_HometownMural_Belgrade_Serbia_2020_13_mini

 

drone photos by: @Boris Vatovec

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Kako izgleda slavna scena iz filma FIGHT CLUB bez Tylera Durdena