HUM – nova Garden of Dreams lokacija

Zasigurno jedan od najprepoznatljivijih simbola Sarajevo jeste brdo Hum sa TV tornjem na njegovom samom vrhu. Gotovo da nema razglednice, slike, filma, suvenira na kojem se ne nalazi njegov motiv.

 

foto_Sloven Anzulović
foto_Sloven Anzulović

 

Park šuma Hum nalazi se sjevero-zapadno od centra Sarajeva, iznad gradskog naselja Pofalići. Najveći dio brda Hum proglašen je parkovsko-rekreativnom zonom u kojoj je u budućnosti planirana izgradnja niza sportsko-rekreativnih sadržaja u okviru integrirane strategije razvoja koje Općina Novo Sarajevo planira realizirati do 2023. godine.

 

Sa vrha Huma pruža se fascinantan pogled na Sarajevo i planine Trebević, Igman i Bjelašnicu. Do Huma se može doći pješice ili taksijem, a vožnja od centra grada traje desetak minuta.

 

foto_Sloven Anzulović
foto_Sloven Anzulović

Hum je prepoznatljiv po TV repetitoru koji se nalazi na samom vrhu brda, na nadmorskoj visini od 816 metara, a koji je najznačajniji komunikacijski objekat u Bosni i Hercegovini. Sam toranje je visine 78.5m. Početak izgradnje Huma počeo je još 60-tih godina, a završen je oko 1980 godine. Hum se sastoji od glavnog tornja sa pomoćnim objektima u kojima je smješteno osoblje i oprema BHRT-a. Ovaj objekat primarno služi za emitovanje svih državnih tv i radio kanala, ali i drugih emitera u BiH.

 

Na samom početku rata 1992. godine toranj je višestruko bombardovan i zapaljen, skoro do potpunog uništenja, a zahvaljujući velikim naporima BHRT-a nakon rata je značajno obnovljen, iako ne u potpunosti. Ono što je najpotrebnije za kompletnu renovaciju jednog od najpoznatijih simbola grada Sarajeva jesu značajna finansijska sredstva, a stalnim razgovorima između Općine Novo Sarajevo i BHRT-a u planu je realizacija iovog segmenta.

 

foto_Sloven Anzulović
foto_Sloven Anzulović

Brdo Hum u cjelosti obiluje zelenim površinama i drvećem a u planu je I obogaćivanje kompletne flore I faune, cestovnih prilaza, kao i sportsko-rekerativnih sadržaja.

 

U subotu 23. juna sa početkom u 12 sati, Garden of Dreams ekipa, u saradnji sa BHRT-om, pobrinula se da po prvi put u bogatoj istoriji TV tornja održi event na toj lokaciji, a više informacija o ovom eventu možete pronaći ovdje !

 

naslovna foto_Armin Dervišević

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bh. muzički producent BILLAIN polako osvaja Hollywood