Imena koja stoje iza najupečatljivijih modnih fotografija ikad napravljenih

pripremio
Vladan Gavrić

Modna fotografija današnjice predstavlja kompleksan žanr koji je odavno prevazišao svoju prvobitnu svrhu predstavljanja i prodaje odjeće. Vještom manipulacijom subjekta, mjesta i rekvizita, fotografi pričaju određenu priču koja treba da na najbolji način prikaže filozofiju ili lifestyle nekog brenda. U moru fotografa koji se bave komercijalno prihvatljivom modnom fotografijom, uvijek se nađe i nekoliko onih koji se rado suprotstavljaju prevladavajućim trendovima u toj industriji pomjerajući tako granice između mode i umjetnosti. Rezultat takvog djelovanja su uglavnom vizuali koji će svakako ostaviti utisak i natjerati vas na razmišljanje. Takav efekat gotovo uvijek okružuje i kontraverza pa su mnogi kritikovani zbog eksploatacije aktuelnih društvenih pitanja ili pak korištenja elemenata šoka i pornografije na svojim fotografijama.

 

Helmut Newton

Ovaj fotograf njemačko-australskog porijekla napravio je neke od najprepoznatljivijih modnih fotografija. Proslavio se provokativnim crno-bijelim fotografijama koje su reflektirale seksualnu revoluciju 50-ih i 60-ih. Jedna od njegovih čuvenih fotografija, rađena za Vogue, prikazuje dvije djevojke u pustoj ulici, jednu potpuno golu i u visokim štiklama, a drugu u Yves Saint Laurent odijelu sa zalizanom kosom. Fotografisao je neke od najljepših žena svijeta, a njegove fotografije krasile su stranice najelitnijih modnih magazina, kao što su Harpe’rs Bazaar i Vogue. Umro je u 83. godini nakon saobraćajne nesreće.

Helmut NewtonHelmut Newton 2Helmut Newton 1

 

 

 

Ellen Von Unwerth

Nakon što je deset godina radila kao model, odlučila je preći s druge strane objektiva. Iskustvo koje je stekla kao model pomoglo joj je da od svojih modela i žena koje je fotografisala izvuče ono najbolje. Specijalizirana je za žensku erotiku, te su na njenim fotografijama žene jake, slobodne, provokativne i seksi. Proslavila se fotografijama Claudije Schiffer, nakon čega su uslijedile brojne kampanje za najveće svjetske brendove i modne časopise. Objavila je i nekoliko knjiga sa radovima, a 1991. je dobila i prvu nagradu na Internacionalnom festivalu modne fotografije.

Ellen Von Unwerth 2 Ellen Von Unwerth Ellen Von Unwerth 1

 

 

Terry Richardson

Richardson je fotograf kojeg možete mrziti, ali ga ne možete zaobići kada je modna fotografija u pitanju. Rođeni je Njujorčanin, majka mu je bila glumica, a otac modni fotograf koji se borio sa šizofrenijom i ovisnošću o drogama. Karijeru je započeo 1995. fotografijom jedva punoljetne Katharine Hamnett kojoj vire pubične dlačice ispod kratke suknje dok sjedi raširenih nogu. Njegov stil je poprilično jednostavan. Svoje subjekte fotografiše ispred bijele pozadine sa jakim blicem i kontrastom. Richardson je štićenik velikih brendova i magazina, a, u posljednje vrijeme, prate ga skandali i optužbe za silovanje nekih od svojih modela. Osim modne fotografije, poznat je i po portretima slavnih, a ispred njegovog objektiva našao se čak i predsjednik Obama.

 

Terry Richardson 1 Terry Richardson 2 Terry Richardson 3 Terry Richardson

 

 

 

David LaChapelle

LaChapell je karijeru započeo vrlo mlad u poznatom Studiju 54, gdje mu je Andy Warhol pomogao da dobije posao fotografa u Interview magazinu. Njegov stil je opisan kao kič pop surealizam, a fotografije su mu vrlo živopisne i sa jakim bojama. Većina njegovog rada inspirisana je historijom umjetnosti i često sa sobom nosi i poruke socijalne prirode. Kampanja koju je radio za Diesel je možda najpoznatija njegova kampanja. Na crno-bijeloj fotografiji prikazana su dva mornara koja se ljube.

David LaChapelle 1 David LaChapelle 2 David LaChapelle JESUS-IS-MY-HOMEBOY

 

 

Steven Meisel

Miljenik Anne Wintour fotografisao je 20 godina sve naslovnice italijanskog Vogue izdanja i svaku Prada kampanju od 2004. Karijeru je započeo kao modni ilustrator za WWD, ali je vjerovao kako su ilustracije stvar prošlosti, nakon čega se pronašao u poslu fotografa. Neki od njegovih najpoznatijih editorijala povlače kontroverze vezane za rasizam, mentalne bolesti, celebrity kulturu i plastične operacije. Osim što se bavio modnom fotografijom, rado je radio i naslovnice za albume, a jedna od najpoznatijih je svakako ona za Madonnin Like a Virgin.

Steven Meisel 1 Steven Meisel 2 Steven Meisel

 

 

Nobuyoshi Araki

Ovaj svestrani fotograf iz Japana najpoznatiji je po svojim eksplicitno seksualnim fotografijama koje često prikazuju kinbaku, staru japansku vještinu vezivanja konopcima. Njegova djela propituju duple standarde koji se vezuju za japansku kulturu, gdje su svi jako formalni, konzervativni i ljubazni na površini, ali sa tajnim i najčudnijim seksualnim fetišima. Simone Rocha, Alexander McQueen i Christopher Kane pronašli su inspiraciju za svoje kolekcije u fotografijama ovog 75-godišnjaka. Radio je za svjetske i japanske modne časopise i fotografisao mnoga poznata lica.

 

Nobuyoshi Araki Nobuyoshi_Araki 1 Nobuyoshi_Araki

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predstavljamo foto galeriju murala oslikanih na ovogodišnjem 8. Street Arts Festivalu u Mostaru