Ingmar Bergman: 100 godina

Ova 2018. godina u znaku je obilježavanja 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umjetnika svih vremena. Tim povodom, Ambasada Švedske u BiH u saradnji sa Švedskim institutom, Obala Art Centrom i kinom Meeting Point organizovat će od 1. do 4. novembra u kinu Meeting Point program posvećen Bergmanu, kao i projekcije četiri njegova filma.

 

 

Publika će u kinu Meeting Point imati priliku vidjeti četiri igrana filma Ingmara Bergaman, kao i jedan dokumentarni film:

– četvrtak, 1. novembra: Ljeto sa Monikom (1953);
– petak, 2. novembra: Persona (1966);
– subotu, 3. novembra: Jesenja sonata (1978) i
– nedjelju, 4. novembra: Bergmanov otok (2006).

 

Svi filmovi su titlovani na engleski i BHS jezik, a projekcije počinju u 20 sati. Ulaz je slobodan.
Posjetitelji će se, također, u foajeu kina Meeting Point imati priliku upoznati sa životom i radom Ingmara Bergmana kroz fotografije, tekstove i diagrame vezane za njegov obimni kreativni opus koji obuhvata oko 60 filmova, 172 pozorišne predstave i oko 300 pisanih djela. Publika u Sarajevu će imati priliku da vidi i interaktivnu filmsku instalaciju koja predstavlja život i rad ovog umjetnika kroz 32 rijetko viđena video isječka.

 

U Sarajevo ovim povodom dolazi i švedska novinarka specijalizirana za kulturu, Anna Håkansson, koja će prvog dana programa, u četvrtak, 1. novembra u 18 sati u kinu Meeting Point održati predavanje na temu Bergman i rodni identitet. Håkansson će se posebno osvrnuti na konzistentno prisustvo snažnih i precizno razrađenih ženskih likova u Bergmanovom bogatom stvaralačkom opusu. Istovremeno će se dotaći Bergmanovog korištenja likova promjenljivih identiteta koji ne prevazilaze samo tradicionalne granice između polova već i one između života i smrti i između stvarnosti i fikcije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Naslikane iluzije Alexae Meade