Ingmar Bergman: 100 godina

Ova 2018. godina u znaku je obilježavanja 100 godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umjetnika svih vremena. Tim povodom, Ambasada Švedske u BiH u saradnji sa Švedskim institutom, Obala Art Centrom i kinom Meeting Point organizovat će od 1. do 4. novembra u kinu Meeting Point program posvećen Bergmanu, kao i projekcije četiri njegova filma.

 

 

Publika će u kinu Meeting Point imati priliku vidjeti četiri igrana filma Ingmara Bergaman, kao i jedan dokumentarni film:

– četvrtak, 1. novembra: Ljeto sa Monikom (1953);
– petak, 2. novembra: Persona (1966);
– subotu, 3. novembra: Jesenja sonata (1978) i
– nedjelju, 4. novembra: Bergmanov otok (2006).

 

Svi filmovi su titlovani na engleski i BHS jezik, a projekcije počinju u 20 sati. Ulaz je slobodan.
Posjetitelji će se, također, u foajeu kina Meeting Point imati priliku upoznati sa životom i radom Ingmara Bergmana kroz fotografije, tekstove i diagrame vezane za njegov obimni kreativni opus koji obuhvata oko 60 filmova, 172 pozorišne predstave i oko 300 pisanih djela. Publika u Sarajevu će imati priliku da vidi i interaktivnu filmsku instalaciju koja predstavlja život i rad ovog umjetnika kroz 32 rijetko viđena video isječka.

 

U Sarajevo ovim povodom dolazi i švedska novinarka specijalizirana za kulturu, Anna Håkansson, koja će prvog dana programa, u četvrtak, 1. novembra u 18 sati u kinu Meeting Point održati predavanje na temu Bergman i rodni identitet. Håkansson će se posebno osvrnuti na konzistentno prisustvo snažnih i precizno razrađenih ženskih likova u Bergmanovom bogatom stvaralačkom opusu. Istovremeno će se dotaći Bergmanovog korištenja likova promjenljivih identiteta koji ne prevazilaze samo tradicionalne granice između polova već i one između života i smrti i između stvarnosti i fikcije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predstavljamo galeriju murala oslikanih na 9. Street Arts Festivalu u Mostaru