Internacionalna premijera dokumentarnog filma SARAJ’VO održana u Prištini

Nakon premijernog prikazivanja u Bosni i Hercegovini, u okviru programa Modul Memorije 2017, dokumentarni film Saraj’vo, nastao u koprodukciji produkcijske kuće Pro.ba i Panglas, a u režiji Mustafe Mustafića, u ponedjeljak 17. jula imao je svoju internacionalnu premijeru na 9. Internacionalnom flmskom festivalu – Pri Fest u Prištini.

 

Saraj’vo je film koji priča sve do sada neispričane priče. Slika svakodnevne gradske rituale i iz novootkrivenih uglova pokazuje obične i neobične sarajevske dane i sve njegove stanovnike. Ovaj estetski doveden do savršenstva filmski esej, zapravo je autorski omage gradu i svjedočanstvo fragmenata vremena, ali ujedno i lična i potpuno intimna vizija grada jednog Sarajlije.

 

pri fest

Pred kosovskom publikom, o samom procesu nastanka filma, govorili su reditelj filma Mustafa Mustafić i jedan od kamermana u filmu Almir Đikoli, te direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Nihad Kreševljaković.

 

Veoma mi je drago da je film dobro primljen i da dobro komunicira sa ljudima koji nisu iz Sarajeva. Publika u Prištini je identično reagovala kao i u Sarajevu, identificirajući se sa tim gradom kao jednom divnom idejom, rekao je Mustafić nakon projekcije filma.

 

Kreševljaković je u ime programa Modul memorije govorio o filmu u kontekstu važnosti očuvanja sjećanja te naglasio važnost regionalne saradnje među umjetnicima. Podsjetio je na činjenicu da je apsolutno nedopustivo da Bosna i Hercegovina i države regiona nakon iskustva kroz koje su prošle i dalje podržavaju diskriminatorski odnos prema građanima i građankama Kosova uskraćujući im slobodu kretanja.

 

Sloboda kretanja, a posebno umjetnička saradnja među ljudima, ne smije biti pitanje politike već osnovnih ljudskih prava, naglasio je Kreševljaković.

naslovna foto_PriFest

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Indie rock bend SindromZ predstavlja osvježavajući singl pod nazivom LIMUNADA