Intimne stvari Fride Kahlo bit će izložene u Londonu

U Londonu Victoria & Albert muzeju, najvećem muzeju primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu, najavili su svoju prvu veliku modnu izložbu 2018. godine posvećenu odjeći slavne umjetnice Fride Kahlo. Izložba će biti postavljena 16. juna 2018. i pokušat će predstaviti novi pogled na neodoljiv život ove umjetnice kroz njene najintimnije, lične stvari, uključujući njenu odjeću, dodatke, nakit, proteze, lijekove, fotografije i pisma. Ovo će biti prvi put da će odjeća biti prikazana izvan Fridinog rodnog Meksika.

 

Njen svjetao, tradicionalni stil, često se vidi kao nastavak njene umjetnosti i neke od njenih najslavnijih slika, uključujući My Dress Hangs There (1933) i The Love Embrace (1943) koje će također biti dio izložbe uz njene ručno oslikane haljine i korzete.

 

My Dress Hangs There
My Dress Hangs There

 

Većina kolekcije je otkrivena 2004. u Plavoj kući gdje je Frida rođena 1907, a umrla 1954. godine. Dioe Rivera, njen muž je 1958. godine zavještao kuću kao muzej u njenu čast, ali tek su 2004. otvorili sve ormare i ostave koji su bili zapečaćeni 50 godina.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Fem Forum: Upoznajte 9 inspirativnih žena iz Mostara