Intimne stvari Fride Kahlo bit će izložene u Londonu

U Londonu Victoria & Albert muzeju, najvećem muzeju primijenjene umjetnosti i dizajna na svijetu, najavili su svoju prvu veliku modnu izložbu 2018. godine posvećenu odjeći slavne umjetnice Fride Kahlo. Izložba će biti postavljena 16. juna 2018. i pokušat će predstaviti novi pogled na neodoljiv život ove umjetnice kroz njene najintimnije, lične stvari, uključujući njenu odjeću, dodatke, nakit, proteze, lijekove, fotografije i pisma. Ovo će biti prvi put da će odjeća biti prikazana izvan Fridinog rodnog Meksika.

 

Njen svjetao, tradicionalni stil, često se vidi kao nastavak njene umjetnosti i neke od njenih najslavnijih slika, uključujući My Dress Hangs There (1933) i The Love Embrace (1943) koje će također biti dio izložbe uz njene ručno oslikane haljine i korzete.

 

My Dress Hangs There
My Dress Hangs There

 

Većina kolekcije je otkrivena 2004. u Plavoj kući gdje je Frida rođena 1907, a umrla 1954. godine. Dioe Rivera, njen muž je 1958. godine zavještao kuću kao muzej u njenu čast, ali tek su 2004. otvorili sve ormare i ostave koji su bili zapečaćeni 50 godina.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ove godine samo jedna žena dobila Nobelovu nagradu