Irska: Uvjerljivom većinom glasova legalizirani istospolni brakovi

Irska je uvjerljivom većinom glasova legalizirala istospolne brakove na prvom nacionalnom referendumu o tom pitanju, objavili su u subotu čelnici oba tabora na irskom glasanju, čak i dok se zvanični glasovi još prebrojavaju, piše Radiosarajevo.ba.

 

Visoki zvaničnici kampanje “protiv”, koji su pokušali spriječiti izmjene u irskom ustavu kako bi se omogućili istospolni brakovi, tvrde da je sada jedino nepoznato “s kojom marginom” će biti razlika u glasovima na jučerašnjem referendumu.

 

Mi nismo prva zemlja u svijetu koja će to uvesti u ustav, a što smo to učinili putem narodnog glasanja, čini nas svjetionikom, svjetlom za ostatak svijeta slobode i ravnopravnosti. Stoga je danas veoma ponosno biti Irac, izjavio je Leo Varadkar, ministar u vladi koji se otvoreno deklarirao kao homoseksualac na početku kampanje koju je predvodila vlada na izmjeni irskog konzervativnog katoličkog ustava, prenosi AP.

 

Politički analitičar Noel Whelan naglasio je da je većina glasova “za” registrovana čak i u konzervativnim ruralnim oblastima i dodao je da je jedino pitanje kolika će biti većina glasova “za” kada se prebroje svi glasački listoći u toj većinski katoličkoj zemlji od 4,6 miliona stanovnika.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Petra Collins – glas novog feminističkog vala