Izložba BLANK TITLE umjetnika Dženana Hadžihasanovića u galeriji Collegium artisticum

U galeriji Collegium artisticum bit će upriličena izložba Blank Title mladog bosanskohercegovačkog umjetnika Dženana Hadžihasanovića. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 21. jula 2016. godine u 19:00 sati, u sklopu programa XXI Festivala Baščaršijske noći, čiji je izvršni organizator Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo.

 

izlozba Blank Title

 

Na izložbi će biti predstavljen ciklus slika nastalih tokom 2015. i 2016. godine u Banja Luci i Sarajevu, u tehnici akril na papiru. Polazište za nastanak ovih radova su protesti i demonstracije koji se posljednjih nekoliko godina dešavaju diljem Evrope i svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Slobodnim kretanjem i dinamičnim potezima kista nastale su razigrane kompozicije koje reflektuju savremenu društvenu i političku situaciju i okolnosti. Dramatičnost prizora zbijenih ljudi ”bez lica”, gomile neprepoznatljivih likova, dodatno pojačavaju transparenti na kojima ništa ne piše. Autor briše i poništava poruke sa transparenata, ostavlja ih prazne, bijele, čime ostavlja otvorenom mogućnost ispisivanja novih i drugačijih tekstualnih poruka, rekla je Sanela Nuhanović.

 

///

DŽENAN HADŽIHASANOVIĆ je rođen u Sarajevu 1987. godine. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a nakon toga i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo. Osnivač je i član jedine profesionalne bodypaint grupe u BiH Color Crew osnovane 2008. godine. Takođe, član je grupe “La Charlama teatar”. Godine 2013. godine završio ljetnu akademiju u Salzburgu (“The Salzburg International Summer Academy of Fine Arts“) koju je osnovao Oskar Kokoshka 1953. godine. Do sada je izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu.

Bavi se slikarstvom, performansom i restauracijom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Bili smo na koncertu benda BILLY ANDOL