Izložba BLANK TITLE umjetnika Dženana Hadžihasanovića u galeriji Collegium artisticum

U galeriji Collegium artisticum bit će upriličena izložba Blank Title mladog bosanskohercegovačkog umjetnika Dženana Hadžihasanovića. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 21. jula 2016. godine u 19:00 sati, u sklopu programa XXI Festivala Baščaršijske noći, čiji je izvršni organizator Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo.

 

izlozba Blank Title

 

Na izložbi će biti predstavljen ciklus slika nastalih tokom 2015. i 2016. godine u Banja Luci i Sarajevu, u tehnici akril na papiru. Polazište za nastanak ovih radova su protesti i demonstracije koji se posljednjih nekoliko godina dešavaju diljem Evrope i svijeta, pa i u Bosni i Hercegovini. Slobodnim kretanjem i dinamičnim potezima kista nastale su razigrane kompozicije koje reflektuju savremenu društvenu i političku situaciju i okolnosti. Dramatičnost prizora zbijenih ljudi ”bez lica”, gomile neprepoznatljivih likova, dodatno pojačavaju transparenti na kojima ništa ne piše. Autor briše i poništava poruke sa transparenata, ostavlja ih prazne, bijele, čime ostavlja otvorenom mogućnost ispisivanja novih i drugačijih tekstualnih poruka, rekla je Sanela Nuhanović.

 

///

DŽENAN HADŽIHASANOVIĆ je rođen u Sarajevu 1987. godine. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a nakon toga i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek slikarstvo. Osnivač je i član jedine profesionalne bodypaint grupe u BiH Color Crew osnovane 2008. godine. Takođe, član je grupe “La Charlama teatar”. Godine 2013. godine završio ljetnu akademiju u Salzburgu (“The Salzburg International Summer Academy of Fine Arts“) koju je osnovao Oskar Kokoshka 1953. godine. Do sada je izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu.

Bavi se slikarstvom, performansom i restauracijom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Najugodnije iskustvo drijemanja i spavanja vaših ljubimaca u potpisu LAVE