Izložba DIVIN I GRUBAČA Aleksandre Nine Knežević u sklopu festivala Slovo Gorčina

Release Date
28/07/2022

Ovogodišnje, 51. izdanje festivala Slovo Gorčina bit će upriličeno od 29. do 31. jula. Otvaranje festivala planirano je na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za ovaj festival – nekropoli stećaka Radimlja. Posebna gošća festivala bit će umjetnica Aleksandra Nina Knežević, koja će u subotu, 30. jula u 10 sati u Šipadu u Stolcu imati izložbu Divin i Grubača.

 

Izložba Divin i Grubača Aleksandre Nine Knežević sastoji se iz niza ilustracija inspiriranih stilom i simbolima ukrasnih reljefa na stećcima. Nadahnuta vitalnošću i vedrinom likovnih kompozicija bosanskohercegovačkih srednjovjekovnih monolita, Knežević u njihov repertoar smjelo uvodi centralni motiv ljubavi.

Ovaj naizgled paradoksalni potez – integracija životonosnog motiva ljubavi u repertoar nadgrobnih spomenika – pokazuje grafičko majstorstvo Aleksande Nine Knežević s jedne, te dosada tek naslućeni potencijal i unvierzalnost likovnog jezika stećaka s druge strane. Svojim umjetničkim postupkom, Knežević stvara likovnu priču o odnosu Divina i Grubače – dva imaginarna lika koja nose tipična srednjovjekovna bosanska imena – izraženu atipičnim, a ipak intuitivno shvatljivima gestovima, kao što je naprimjer Divinovo brižljivo pružanje crvene ptice Grubači koja svoje ruke stidljivo drži iza leđa. Kao što je to svojim stihovima radio Mak Dizdar, Knežević nam tako približava jedan imaginarni, ali činjenično utemeljeni fragment svijeta srednjovjekovne Bosne. Divin i Grubača jeste estetski uspješan likovni eksperiment i nastavak razvoja osebujenog stila ilustracije Aleksandre Nine Knežević, ali i didaktičko sredstvo koje srednjvjekovnu bosankohercegovačku umjetnosti prevodi u savremene medije i time je približava publici 21. vijeka, rekao je Gorčin Dizdar, osnivač festivala.

Umjetnost srednjovjekovne Bosne ostala je jedinstven primjer naivne narodne umjetnosti čiji su tragovi ostali u kamenu, drvetu, metalu, a koja je u svojim gudurama, kanjonima, planinama ostala netaknuta uticajima zapadne kulture i umjetnosti. U svojim znakovima, simboličnim prizorima iz svakodnevnog života svjedoči o svijetu koji je razapet između dobra i zla, svijetla i tame, toplote i hladnoće, odnosno specifičnošću Dualizma koji nam predstavlja odnos muškarca i žene drugačije od ostalih evropskih prostora.

Likovnost i plastika stećaka slavi život i ljepotu te veze u prizorima muško-ženskog kola, jednostavnih likova muškarca i žene koji se drže za ruke, komuniciraju, plešu… U sjajnim bosanskim “haiku” tekstovima, koji su pisani na bosančici, oni slave ljubav, ali i žal za izgubljenom ljubavi. Kompozicije Aleksandra Nina Knežević su također jednostavne i centralne, uvodi boju (crvenu u svim svojim značenjima), kao novi dodatatak toj likovnosti, i na taj način ističe pokret i priču. U crtežu ostaje dosljedna dvodimenzionalnosti i jednostavnosti forme, što je predstavljeno kroz dječiji crtež ili crtež koji možemo vidjeti na pećinskim slkama. Atmosfera i sadržaj njenih crteža ostaju nepromijenjeni u filozofiji dualističkog tumačenja svijeta i održavaju kontinuitet tog promatranja… Njeno ponovno viđenje tog vremena i umjetnosti danas ima veliku kreativnu i kulturološku važnost, istaknuo je Osman Arslanagić.

Svi zainteresirani su pozvani da posjete festival od 29. do 31. jula i uživaju u bogatom programu 51. izdanja Slova Gorčina pod stolačkim svodom. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.