Izložba fotografija WOMAN TO WOMAN u galeriji Collegium artisticum

Release Date
18/10/2022

Otvorenje izložbe fotografija WOMAN TO WOMAN će biti upriličeno u petak, 21. oktobra 2022. godine u 19:00 sati, u galeriji Collegium artisticum.

Austrijski kulturni forum Sarajevo, u saradnji sa KUMA International, predstavlja izložbu fotografija Woman to Woman, čiji je kustos austrijski fotograf KURT KAINDL / Fotohof Salzburg. Izložba prikazuje jukstapoziciju fotografija fotografkinja INGE MORATH i GERTI DEUTSCH, koje potječu iz arhive galerije Fotohof Salzburg. Svaki diptih sastoji se od po jedne fotografije dviju fotografkinja koje na taj način posthumno ulaze u imaginarni dijalog o liku žene.

GERTI DEUTSCH

Odabirom fotografija na ovoj izložbi se po jedna fotografija ovih fotografkinja stavlja u odnos jedna prema drugoj: vizualne analogije, sadržajni kontrasti, slična ali i suprotna formalna rješenja jedinstvenost obje fotografkinje čine još vidljivijom. Prijedlog za ovaj novi urednički odabir došao je od Austrijskog kulturnog foruma u Kijevu, koji je želio doprinos programu KALLIOPE Austria koji u fokusu ima žene. Cilj ovog programa je da predstavi doprinos žena u društvu, politici i kulturi. U nastaloj izložbi ovaj fokus je dodatno podcrtan time što su iz opsežnog opusa obje fotografkinje odabrane samo fotografije žena.

Iz perspektive dvije generacije u oba fotografska opusa postaje vidljiva njihova intenzivna posvećenost ženama. Nijedna umjetnica nije branila prava žena u javnim akcijama, ali su se obje morale vrlo rano afirmirati u profesijama i društvenim grupama u kojima dominiraju muškarci. Obje su odabrale put otvorenog i duboko naklonog prikaza slike žene. S ove tačke gledišta, Gerti Deutsch i Inge Morath ne samo da se susreću u slučajnom trenutku svog života, već ih povezuje dublja ženska perspektiva i umjetničko uvjerenje koje postaje vidljivo u izložbi.

Otvorenju izložbe će prisustvovati kustos Kurt Kaindl i u subotu 22. oktobra u 16:00 sati održati predavanje u sklopu kustoskog vođenja kroz izložbu.

Izložbu WOMAN TO WOMAN možete pogledati do 4. novembra 2022. godine, od ponedjeljka do subote u terminu od 10:00 do 18:00 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Slobodanka Lizdek: Herojska ljubav u ratnom Sarajevu