Izložba Maka Hubjera ZASTAVE u galeriji Brodac

Datum objave
14/11/2022
Iz teksta 'Zastave'
Tonči Batalić Kranjčević

Izložba Maka Hubjer pod nazivom ZASTAVE bit će otvorena u subotu, 19. novembra u 15 sati, u galeriji savremene umjetnosti Brodac.

Autor zastave, kao spomenike i druge simbole nacionalnih identiteta kojima se često bavi, prepoznaje kao bazične elemente autoritativnog formiranja kolektivnih identiteta današnjice koji proizlaze iz aktualnih društveno-političkih uređenja. Kritički i refleksivan pristup tim procesima započinje još 2017. godine kada u radu Iskuhavanje zastave zastavu Bosne i Hercegovine neumorno iskuhava ne bi li ju simbolički očistio, isto kao što te godine i riba putovnicu dok s naslovne stranice ne izbriše sve znakove njenog prepoznavanja. U novijim radovima iz ciklusa Čista savjest, posebno onima nastalim 2021. godine, autor pristupa spomenicima čisteći, brišući njihovu sjenu. Taj akt prepoznajemo kao kritičku refleksiju na funkciju, značenje i poruku koju spomenici imaju u stvaranju društveno-političke stvarnosti.

Red Flags

Za razliku od ovih radova, zastave su lišene partikularnih nacionalnih i državnih simbola. U njihovom likovnom tretmanu gotovo da su svedene na plohu energično nanesene boje, čime autor nastavlja svoju misiju čišćenja, ovog puta unutar same slike u kojoj imaju gotovo ulogu praznina u urbanim prikazima grada, koje manje ili više prepoznajemo, ali svakako doživljavamo kao prostore svakodnevice naših života. Stječemo dojam da je kritička refleksija otišla korak bliže samom značenju i funkciji zastava, odmičući se od konkretnih društveno-političkih sistema i granica koje ti sistemi stvaraju, postavljajući univerzalna pitanja o društveno-političkim uređenjima, pa tako i kolektivnih identiteta koje oni generiraju, unutar kojih smo i sami zatečeni.

Mak Hubjer vizualni je umjetnik i umjetnik društvene prakse. Nakon završenog diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer slikarstvo. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika-Split. Radovi su mu izlagani na više domaćih i međunarodnih izložbi. Kroz izvedbene i vizualne prakse promišlja političke i društvene teme.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati uz rezervaciju termina putem službene Facebook stranice galerije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
BaRiba lifestyle kao sinonim za brigu o zdravlju sa užitkom