Izložba Maka Hubjera ZASTAVE u galeriji Brodac

Release Date
14/11/2022
Iz teksta 'Zastave'
Tonči Batalić Kranjčević

Izložba Maka Hubjer pod nazivom ZASTAVE bit će otvorena u subotu, 19. novembra u 15 sati, u galeriji savremene umjetnosti Brodac.

Autor zastave, kao spomenike i druge simbole nacionalnih identiteta kojima se često bavi, prepoznaje kao bazične elemente autoritativnog formiranja kolektivnih identiteta današnjice koji proizlaze iz aktualnih društveno-političkih uređenja. Kritički i refleksivan pristup tim procesima započinje još 2017. godine kada u radu Iskuhavanje zastave zastavu Bosne i Hercegovine neumorno iskuhava ne bi li ju simbolički očistio, isto kao što te godine i riba putovnicu dok s naslovne stranice ne izbriše sve znakove njenog prepoznavanja. U novijim radovima iz ciklusa Čista savjest, posebno onima nastalim 2021. godine, autor pristupa spomenicima čisteći, brišući njihovu sjenu. Taj akt prepoznajemo kao kritičku refleksiju na funkciju, značenje i poruku koju spomenici imaju u stvaranju društveno-političke stvarnosti.

Red Flags

Za razliku od ovih radova, zastave su lišene partikularnih nacionalnih i državnih simbola. U njihovom likovnom tretmanu gotovo da su svedene na plohu energično nanesene boje, čime autor nastavlja svoju misiju čišćenja, ovog puta unutar same slike u kojoj imaju gotovo ulogu praznina u urbanim prikazima grada, koje manje ili više prepoznajemo, ali svakako doživljavamo kao prostore svakodnevice naših života. Stječemo dojam da je kritička refleksija otišla korak bliže samom značenju i funkciji zastava, odmičući se od konkretnih društveno-političkih sistema i granica koje ti sistemi stvaraju, postavljajući univerzalna pitanja o društveno-političkim uređenjima, pa tako i kolektivnih identiteta koje oni generiraju, unutar kojih smo i sami zatečeni.

Mak Hubjer vizualni je umjetnik i umjetnik društvene prakse. Nakon završenog diplomskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, magistrirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer slikarstvo. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika-Split. Radovi su mu izlagani na više domaćih i međunarodnih izložbi. Kroz izvedbene i vizualne prakse promišlja političke i društvene teme.

Svi zainteresirani izložbu mogu pogledati uz rezervaciju termina putem službene Facebook stranice galerije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.