Izložba MARKA FRANČEŠEVIĆA u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono će urpiličiti otvaranje izložbe Svetci savremenog doba autora Marka Frančeševića. Izložba će biti otvorena u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 9. marta u 19:30 sati.

Na postavci će kroz skulpture u formi igračaka biti predstavljeni oni koje svetim doživljavamo danas. Autor kroz svoje radove propituje šta je sveto danas te kako kroz prizmu popularne kulture analizirati današnju religiju, duhovnost i filozofiju.


Marko Frančešević je rođen 18. januara 1992. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je i magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Mirsada Šehića 2016. godine.
Po završetku obrazovanja radio je u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Srednjoj umjetničkoj školi na Odsjeku kiparstvo te u Narodnom pozorištu Sarajevo na izradi scenografija. Ranije je samostalno izlagao u Galeriji Brodac i u Historijskom muzeju BiH. Od 2016. član je ULUBiH-a i od tada redovno izlaže na zajedničkim godišnjim izložbama udruženja kao i na brojnim drugim kolektivnim izložbama, simpozijima i kolonijama u BiH i regiji. Dobitnik je nagrade Roman Petrović za najbolje likovno ostvarenje u 2019.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
MS&WOOD na izložbi dizajna u Šangaju: Veliki interes za namještaj iz Fojnice