Izložba MARKA FRANČEŠEVIĆA u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono će urpiličiti otvaranje izložbe Svetci savremenog doba autora Marka Frančeševića. Izložba će biti otvorena u Galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10) u utorak, 9. marta u 19:30 sati.

Na postavci će kroz skulpture u formi igračaka biti predstavljeni oni koje svetim doživljavamo danas. Autor kroz svoje radove propituje šta je sveto danas te kako kroz prizmu popularne kulture analizirati današnju religiju, duhovnost i filozofiju.


Marko Frančešević je rođen 18. januara 1992. godine. Srednju školu primijenjenih umjetnosti završio je u Sarajevu, gdje je i magistrirao na Odsjeku za kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi prof. Mirsada Šehića 2016. godine.
Po završetku obrazovanja radio je u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Srednjoj umjetničkoj školi na Odsjeku kiparstvo te u Narodnom pozorištu Sarajevo na izradi scenografija. Ranije je samostalno izlagao u Galeriji Brodac i u Historijskom muzeju BiH. Od 2016. član je ULUBiH-a i od tada redovno izlaže na zajedničkim godišnjim izložbama udruženja kao i na brojnim drugim kolektivnim izložbama, simpozijima i kolonijama u BiH i regiji. Dobitnik je nagrade Roman Petrović za najbolje likovno ostvarenje u 2019.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nextbike sistem gradskih bicikala od danas i u Zenici