Izložba RETROSPEKTIVA Jagode Buić u Umjetničkoj galeriji BiH

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH 1.jula bit će upriličena izložba Retrospektiva Jagode Buić. Riječ je o izložbi tapiserija, kolaža i skulptura ove svjetski afirmisane umjetnice i dobitnice mnogih priznanja. Izložba je retrospektivnog karaktere, pa će tako od 1. jula do 20. augusta publici biti predstavljeni radovi koji su nastajali u posljednjih 40 godina.

 

Jagoda Buić

 

Dogodilo se u São Paulu 1975. kada su posjetioci bez daha prolazili kroz „crne prostore“ Jagode Buić, kroz Čarobnjakov ekspresivni vrt na međunarodnom bijenalu na kojem su se sudarili i suočavali oblici od vune i kostrijeti – i posmatrači s poremećenim i uznemirenim ambijentom. Kretali su se u čudu između neviđenih suprotnosti, između sna i jave, realnog i nadrealnog, shvatajući da je taj raspon bezgraničan. Kretanje između tih suprotnosti kao da je odražavalo stvaralačko kretanje Jagode Buić – njeno jednako postojanje u mislima i u onim davnim počecima euklidovske vizije svijeta i antičkih tkalja do ove nove modernosti njene tapiserije koja se sliva u slapovima, dokazujući da ta vunena nit postoji i u ovom našem svijetu, u ovom sada, u Jagodinom danu. Od tada, u onom ranije i u ovom sada-možemo reći da se u opusu Jagode Buić, u njoj samoj, kao u rijetko kojoj jugoslovenskoj stvarateljici, utjelovilo putovanje, napisao je Muhamed Karamehmedović o stvaralaštvu Jagode Buić.

 

Jagoda Buić rođena je u Splitu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je na Akademie für angewandte Kunst u Beču. Umjetnica je sarajevsku izložbu posvetila Karimu Zaimoviću.

 

CB Jagoda Buic

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
FILOZOFIJA ELEMENATA: Samostalna izložba slika MAJE BAJRIĆ